Реклама / Ads
4| 6239 |22.08.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

ЕВН и Е.ОН съкращават служители

.
Над 200 души ще бъдат съкратени до края на годината в електроразпределителното дружество ЕВН, обслужващо Южна България, съобщи председателят на синдикат "Енергетика" към КНСБ Божидар Митев. В Е.ОН също се очаква чистка.
 
По данни на профсъюза 150 души ще бъдат съкратени от клиентските центрове, а 60 от звената за централно обслужване. Синдикатите провеждат допитване за ефективна стачка, след което ще събират подписите на над половината от работещите, съобщава Econ.bg.
"В тази оптимизация на персонала не влизат хората, които ще се пенсионират и тези, които ще бъдат съкратени, ако Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) разреши тримесечно отчитане на тока", поясни Митев.
Протестиращите са решени да не позволят съкращенията, защото ще доведат до влошаване на условията на труд за тези, които останат.
Е.ОН също възнамерява да съкрати свои служители. Днес стана ясно, че 15 работници, отговарящи за поддръжката и в шуменското електроразпределително дружество, ще бъдат съкратени, съобщи за Шум.бг Борислав Тотев, председател на шуменската синдикална организация към Независимата синдикална федерация на енергетиците в България. От компанията предлагат Програма за доброволно напускане с обезщетения от 5 до 15 заплати, според стажа и възрастта на работниците.
"През тази седмица водихме редица синдикални срещи на централно ниво между КНСБ, "Подкрепа" и браншовите организации. Продължаваме преговорите като се надяваме на компромисен вариант. Ако не се споразумеем, пристъпваме към ефективни стачни действия", каза Тотев. В предприятието върви подписка за обявяване на ефективни стачни действия на служителите. Резултатите от нея ще станат ясни идната седмица.
Според официално становище на Е.ОN, анализ е показал, че съществува потенциал за оптимизация на броя на служителите на цялата територия на Североизточна България, без това да се отрази върху качеството на обслужване.
От Е.ОN посочват още, че със своето решение за новите цени на тока ДКЕВР не е признала 48 процента от оперативните разходи на компанията, които включват разходи за поддръжка на електроразпределителната мрежа и заплатите на служителите.
"Това решение за цените оказва огромен финансов натиск върху компанията, което я принуждава да се справи със ситуацията като рационализира дейностите си", се посочва още в официалното становище на компанията. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5549 |22.08.2008 Близо 4000 българи получават доходи от лихви от сметки в ЕС . 0| 5387 |22.08.2008 На екофест връщат излекувани птици в дивата природа . 3| 5419 |21.08.2008 Плажни концесионери превишават правата си по морето . 0| 5095 |21.08.2008 ГД "Земеделие и гори": Не се налага внос на зърно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads