Реклама / Ads
0| 6893 |20.06.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Европа скача срещу евтиния китайски внос

.
Във вторник европейските законодатели предложиха затягане на правилата за защита от евтиния китайски внос, като чрез това тяхно гласуване беше заета по-предпазлива позиция по отношение на свободната търговия в Европа.
 

Комисията за международна търговия на Европейския парламент гласува в голямата си част текст, който ще даде на ЕС по-голяма възможност за налагане на мита върху продукти, произхождащи от страни, в които държавата се намесва в икономиката, съобщава агенция Ройтерс и БТА.

 

Парламентарното предложение ще принуди провеждането на преговори с 28-те държави-членки на Съюза, които през миналия месец постигнаха по-ограничени правила за случаи на дъмпингови цени.

 

Търговията ще бъде един от ключовите въпроси на срещата на високо равнище на лидерите на ЕС в Брюксел този четвъртък и петък, като Франция, Германия и Италия настояват за по-голяма власт за проверка на чуждестранните инвестиции.

 

Трябва да се има предвид, че проведената по-рано този месец среща на високо ниво ЕС - Китай беше помрачена от разделенията между двете преговарящи страни по отношение на търговията. ЕС също така се бори с искането на Пекин да бъде третиран като "пазарна икономика" цели 15 години след присъединяването на Китай към Световната търговска организация (СТО).

 

Засега Китай се третира като специален случай и се установява наличие на дъмпинг, ако експортните цени на даден продукт са по-ниски от тези на трета страна, като например САЩ.

 

Европейската комисия, подкрепена от 28-те държави-членки на ЕС, смята, че трябва да има промени, според които всичките страни - членки на СТО, включително Китай, трябва да бъдат третирани еднакво, като ценови дъмпинг се установява само ако експортните цени са под цените на европейския вътрешен пазар.

 

Въпреки това, макар и да не се споменава конкретно Китай, предложението на европейските депутати съдържа изключение при наличието на "значителни пазарни изкривявания", които биха изчистили пътя за налагането на тежки антидъмпингови мита.

 

Законодателите от Европейския парламент също така заявиха, че ЕК трябва да изготвя доклади за определени държави или сектори, представяйки възможните налични нарушения. В първоначалното предложение на европейските депутати се казваше само, че Европейската комисия може да изготви такива доклади.

 

Агенция Ройтерс цитира Европейската асоциация на стоманодобивната промишленост - Eurofer, която беше изпратила голям брой оплаквания относно вноса на китайска стомана, че тя приветства предложенията на Комисията, като заявява, че те по-добре дефинират какви са ценовите изкривявания и не поставят допълнителни тежести върху индустрията на Стария континент.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5889 |28.04.2017 Вместо винетки – нова пътна такса за цяла Европа . 3| 5867 |24.04.2017 Мартин Димитров: Трябва ни позиция срещу монопола на Газпром . 2| 9939 |03.04.2017 ФРОГОКО: Европа с указания да намалим цената на газа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads