Реклама / Ads
5| 5117 |13.02.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Европа ни спря парите за образование

.
Николай Денков
България е получила предупредително писмото от ЕК, с което се идентифицира набор от проблеми, в резултат на които се спират междинните плащания по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж”. Новината съобщи на пресконференция служебният министър на образованието Николай Денков.
 
„Ако България поиска средства, които са изразходвани по оперативната програма, за момента ЕК няма да ги възстанови.

Но ако отстраним проблемите в кратък срок, то тогава заявените плащания, ще бъдат извършени без препятствия, с изключение на това, че ще бъдат наложени финансови корекции“, уточни Денков.

Той подчерта, че забележките на ЕК по никакъв начин не засягат съдържанието и структура на оперативната програма. „Тя беше договорена в края на 2014 г., официално приета на 19 февруари 2015 г. и оттогава досега никой не е имал бележки по това какво се съдържа в програмата. Докладът се отнася за начина, по който МОН управлява дейностите по програмите”, каза още Денков.

Все пак Денков успокои, че плащанията по вече започнати проекти, включително за европейските стипендии за студенти, не са застрашени, тъй като в момента те се финансират със средства от бюджета на МОН.

Очаква се в понеделник просветното министерство да представи решенията си, след като от Брюксел замрази плащанията за България поради нередности при управлението на средствата.

Според експертите от Европейската комисия липсвали прозрачност и конкуренция при оценяването на проектите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 10583 |13.02.2017 Райчев: Тепърва ще падат глави в Европа . 13| 4459 |12.02.2017 Нова Република предупреждава: БСП се готви да откъсне България от Европа . 1| 3963 |11.02.2017 Образователният министър: Парите по оперативната програма са временно замразени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads