Реклама / Ads
0| 5480 |23.10.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Европа затяга правилата при определяне на летищните такси

.
Европейският парламент прие днес на второ четене предложение за директива относно принципите, които трябва да се спазват от летищните оператори при определяне на летищни такси.
 

С нея се цели да се попречи на някои летища в Европа да злоупотребяват със своята доминираща позиция на пазара. По този начин ще се допринесе за хармоничното развитие на летищния сектор в Европа.

Директивата ще се прилага за летища с годишен трафик над 5 милиона пътници. В своята обща позиция Съветът възприе всички основни поправки на Парламента от първото четене, което отвори пътя за окончателното приемане на законодателната инициатива. В момента ценообразуването на летищната инфраструктура се регулира на национално ниво чрез системи, които не винаги са оправдани, и предоставената за тях информация е незадоволителна. Затова е необходимо е да се установи обща рамка за регулиране на основните характеристики на летищните такси и начина на тяхното определяне.

Важността на настоящето законодателно предложение произтича от факта, че летищните такси представляват между 4% и 8% от оперативните разходи на въздушните превозвачи в ЕС.

Разпоредбите на настоящата директивата ще се прилагат за всяко летище в държава-членка, чийто годишен трафик е не по-малко от 5 милиона превозени пътници, както и за летището с най-голям брой пътнически превози във всяка държава-членка. Първоначалното предложение на Комисията предвиждаше директивата да обхваща летищата с трафик над 1 милион пътници, но в крайна сметка Съветът прие позицията на ЕП за над 5 милиона пътници, с цел да се намали административната и бюрократична тежест над малките летища.

samoletni_taksi0.jpg
 снимки Вяра Йовева

Летищата в България, които отговарят на тези условия, са тези в София, Варна и Бургас.

Според данни от специализирани проучвания, над 77 летища в ЕС ще бъдат засегнати от директивата след нейното влизане в сила през 2010 г.

Законодателното предложение определя няколко основни принципа, които трябва да се спазват от летищните оператори при определяне на летищните такси: недискриминация при прилагане на таксите, осигуряване на прозрачност, консултиране, както и установяване и периодично ревизиране на стандарти за качество. Според искането на депутатите модулирането на летищните такси трябва да взема под внимание и екологичните въпроси. Таксите за предоставяне на услуги на инвалиди и пътници с намалена подвижност ще бъдат изключени от приложното поле на директивата и ще бъде публикуван списък на летищата, по отношение на които се прилага директивата.

Във всяка държава-членка трябва да се създаде независим регулаторен орган, който да гарантира "безпристрастност на решенията и подходящо и ефективно прилагане на директивата".

Съветът пое официален писмен ангажимент да приеме изменения на второ четене от страна на ЕП. Тези изменения към общата позиция се отнасят основно до предварителното финансиране на инвестициите в летищата. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 11965 |25.08.2008 България е в Топ 10 на туристическите дестинации в Източна Европа . 0| 5346 |23.07.2008 Вдигат първия шестзвезден курортен комплекс в Европа през 2009 г. . 0| 5140 |04.06.2008 Южният плаж на Варна не бил най-мръсният в Европа . 0| 5291 |09.05.2008 От днес започва седмицата на Европа в Мадрид

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads