Реклама / Ads
1| 4739 |02.10.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Евтините цигари скачат с малко

.
Депутатите приеха на първо четене изменения в Закона за акцизите и данъчните складове, предложени от Министерския съвет. Промяната в съотношението между специфичен и пропорционален акциз ще доведе до минимално увеличение на цените на цигарите от най-ниските ценови категории, пише в правителствените мотиви.
 

Намаляване на специфичния акциз от 101 лв. до 70 лв. за 1000 къса цигари и покачване на пропорционалния компонент до поетапно достигане на минималните нива на облагане за ЕС от 90 евро за 1000 къса до 1 януари 2018, гласува парламентът.

 

Срещу тази промяна, която е различна от заложените в календара от миналата година акцизни промени за цигарите, възрази Мартин Димитров от Реформаторския блок и обяви, че между първо и второ четене ще предложи да отпадне. Какво се е случило, за да се откажем от обещанието пред гражданите и бизнеса, да се откажем от предвидимостта, поинтересува се депутатът. И обясни, че европейските акцизи са си същите като миналата година, когато е писан календарът. Тогава защо се провежда такава политика, обяснението може да се търси в посоки, които не ми се иска да вярвам, че са възможни, коментира Димитров, съобщи Новини. бг.

 

 Депутатът недоумява защо след приемането на календара в края на м.г., 9-10 месеца по-късно акцизът, който е процент от крайната цена, се покачва двойно. В проекта е заложено и увеличение на акцизните ставки на енергийните продукти за отопление и облагане с акциз на втечнения нефтен газ. От БСП не приемат да бъдат уеднаквени акцизите за екологично чисти горива и тези, които замърсяват околната среда. В 21 страни на ЕС има преференциални режими с нулеви ставки, посочи Румен Гечев. С цел предотвратяване на възможностите за злоупотреби и отклонение от акцизно облагане чрез неправомерно използване на тежки и маркирани горива не по предназначение като гориво за отопление, а като моторно гориво, се предлага увеличаване на акцизните ставки за енергийните продукти, използвани като гориво за отопление.

 

Предвижда се движението от един данъчен склад до друг данъчен склад на един и същ лицензиран складодържател на територията на страната на акцизни стоки, облепени с бандерол, да не се счита за освобождаване за потребление, а същите да са под режим отложено плащане на акциз след получено разрешение от директора на Агенция "Митници". Предлага се промяна, с която се предотвратява възможността лице-вложител, което има неуредени публични задължения, събирани от НАП, да прехвърля собствеността върху акцизните стоки на друго лице-вложител с цел избягване плащането на дължими публични задължения. Депутатите приеха на първо четене и Закон за счетоводството, внесен от Министерския съвет.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6525 |10.09.2015 Цените на цигарите скачат; първо на най-евтините . 0| 5309 |11.07.2015 #КОЙ узаконява продажбата на контрабандни цигари . 0| 4899 |02.07.2015 Към 2027 г. пенсиите скачат с 40 процента . 17| 7664 |22.04.2015 Доживяхме! Пенсиите скачат! Виж как!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads