Реклама / Ads
9| 8568 |31.05.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Файненшъл таймс: България - фронт заради "Южен поток"

.
Руският гигант „Газпром“ обвини Европейския съюз, че прилага двойни стандарти заради блокирането на проекта за газопровода „Южен поток“. Украински, руски и европейски представители се срещнаха в Берлин в петък, за да се опитат да намерят компромис за цените на газа за Украйна и да предотвратят спирането на доставките за Европа, пише „Файненшъл таймс“.
 

Строителните и монтажните работи по газопровода, който ще минава от Черно море до Австрия, трябва да започнат следващия месец, но Русия обвинява ЕС, че се опитва да блокира проекта заради кризата в Украйна. Миналата седмица руският президент Владимир Путин заплаши да отклони тръбопровода и се оплака, че Брюксел постоянно се опитва да блокира работата.

Европейският съюз е притеснен, че руският износител на природен газ „Газпром“ може да заобиколи регламентите на ЕС за конкуренцията в българския участък от своя газопровод „Южен поток“ и след реализирането „Газпром“ ще доминира напълно във вноса и износа на газ. Бойната арена в правната битка „за“ и „против “„Южен поток“ вероятно ще бъде България. Длъжностни лица от ЕС казват, че основната им грижа е дали българският парламент ще измени националния закон за енергетиката заради проекта.

Тази седмица председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу директно заплаши социалистическото правителство в България. БСП е една от политическите партии в ЕС в най-близки връзки с Москва. „Някои от споразуменията, които са били или са в процес на договаряне за „Южен поток“, са в противоречие с правилата на Европейския съюз, така че ние ще действаме“, заяви Барозу.

 „Газпром“ отговори на тези обвинения на ЕС, като го обвини в лицемерие. Според газовия гигант тръбопроводът, който трябва да минава от Русия по дъното на Черно море до българското пристанище Варна, е газопровод за внос и не е част от мрежата за предаване на ЕС, който може да бъде обект на правото на конкуренцията.

Европейската комисия заяви, че се прилагат едни и същи правила за всички тръбопроводи, и добави, че във всяка инфраструктура във водите на ЕС трябва да се спазват законите за конкуренцията на ЕС. Тези правила имат за цел да се предотврати една компания да доминира над веригата за доставки и настоява за търгове за доставки по транзитни маршрути.

Брюксел се опасява също как ще бъдат сключвани договорите за строителство на газопровода в България. Очаква се основната строителна фирма да бъде руската „Стройтрансгаз“, собственост на бизнесмена Генадий Тимченко, който е в списъка на санкции на САЩ заради връзките си с ръководството на Русия. Представители на ЕС проучват също дали таксите за транзит са в съответствие с обичайните търговски курсове.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6317 |30.05.2014 Източна България с полети за Истанбул . 36| 10175 |28.05.2014 Руснаци изкупиха Източна България . 27| 7505 |28.05.2014 Барозу: ЕК взима мерки срещу България заради „Южен поток” . 12| 12704 |27.05.2014 Митко Събев губи и „Интерхотел България”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads