Реклама / Ads
32| 7326 |21.09.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Фалира ли Гърция, ударът върху еврозоната ще е потресаващ

.
В следващите 40-50 години дълговете на някои държави ще станат толкова големи, че те няма да бъдат обслужвани.
 

Дълговата криза е тук, не си е отивала и няма скоро да си отиде, казва в интервю за 24 часа проф. Николай Витанов, математик, зам. изпълнителен директор и директор по науката и бизнеса в Института по механика на БАН. Светът закономерно е в криза - големите империи са рухвали по подобен начин - натрупвали са огромни дългове, които в един момент не са могли да изплащат. В следващите 40-50 години дълговете на някои държави ще станат толкова големи, че те няма да бъдат обслужвани. Нещата вървят натам дори в САЩ. Ако там не предприемат мерки, те ще затънат още повече и следващия път може и да не успеят да се спасят. Това ще ги доведе до тежки социални сътресения. Когато трябва да плащате пари, или не ги плащате, но рухва международният ви авторитет, надигат се гласове, че доларът не трябва да е световна валута и нещата свършват бързо, ако не можете да изнасяте инфлация с печатане на пари. Другият вариант е да продължавате да плащате. Но откъде ще вземете пари?

Фалитът си е фалит и започвате да разграждате социални, икономически, научно-технологични системи. Нататък - изоставате...

В еврозоната положението е доста тежко, тъй като някои държави бяха оставени да провеждат икономическа политика, с която залитнаха в крайност. Хем държавата е много слаба и не си събира данъците, хем разходите й са огромни, дават се по 16 големи заплати на година. И ето така се явява дълговата криза. Говори се, че си заминава, но не. Не е ясно дали Гърция ще успее да избегне фалита, а това ще има потресаващи последствия за еврозоната.

 

Италия и Испания тази и следващите 2 г. имат да връщат огромни заеми - общо около 500-600 милиарда евро, а това са чудовищни суми дори за големи икономики като техните. Ако успеят да отделят тези суми, ще избегнат голямо сътресение. Зависи от опитността на политическата им класа, а там тя е относително опитна... Индикациите са, че Италия и Испания ще успеят да прескочат трапа.

Да се върнем малко назад и да помислим откъде дойдоха бунтовете в Лондон и революциите в Арабския свят. Съвременният млад човек един хубав ден се изправя срещу живота и започва да търси препитание. Взел дипломи от университет, но се оказва, че те са безполезни. Когато сте инвестирали в образованието и мечтите ви са разбити - по-малко в Англия и повече в арабските страни, вие не сте доволен. Нямате работа, образованието за нищо не служи, идва гладът и колкото и да сте интелигентен, много лесно е някой да дойде и да ви повлече след себе си.

За да се върне обаче това състояние на капитализма, създадената солидарност между хората трябваше да бъде разбита. Тук дойдоха идеите на Хайек за свободния човек. Човекът трябва да е свободен, да гледа себе си - каквото направиш и ако си много способен - може да прогресираш много. Младите в училище ги учеха на егоизъм, на консумативно поведение. Говоря за Запада, но с 20 г. закъснение това идва и при нас. И ето го младия човек- научен, че той е най-важният, чупи магазини - защото той е най-важен, а собствеността на другите не е чак толкова важна... Учат го, че сам трябва да се бори с живота и той вади пистолета и стреля по полицаите, вади нож, наръгва връстника си, вади пистолет и гърми насред булеварда.


Ще има преход, но не е казано, че преходът ще бъде от капитализъм към социализъм. Може да бъде от капитализъм от неолиберален тип към някакъв друг капитализъм. Има още хляб в капитализма, но зависи доколко управляващите елити в световните държави са наясно с тази работа. И доколко внимават. Утре, когато в България останат 10 души богати и 7,5 милиона бедни, как ще продължим да съществуваме. Например какво казаха богатите във Франция, защото са умни - хайде, вдигнете ни данъците. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5328 |29.04.2011 2,8% е инфлацията в еврозоната . 0| 6439 |28.03.2011 Искат премахване на акциза върху чистия биодизел . 6| 5265 |17.02.2011 Искат мораториум върху туристическия данък . 3| 5869 |30.01.2011 Кризата в еврозоната преминава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads