Реклама / Ads
0| 5848 |26.04.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Фалирали бизнесмени обират банки

.
Аматьор, затънал в дългове, изпразни два клона за месец
 

Управители на фирми и бизнесмени, затънали в дългове заради кризата, все по-често стават автори на дръзки въоръжени грабежи, разказва в днешния си брой вестник Монитор. В отчаянието си извършителите купуват плетена маска и газов пистолет и атакуват слабоохранявани казина, магазини и дори банкови клонове, съобщиха пред „Монитор" криминалисти от отдел „Грабежи" в столичната полиция.

Един от посредниците Йордан Цонков - Джиджи беше разстрелян в мерцедеса си през януари м.г
. Един от последните задържани обирджии се оказал именно мениджър във фирма. Мъжът задлъжнял с 50 000 лева, които не можел да върне, и решил, че ще си пробва късмета като бандит. Снабдил се с оръжие и започнал да набелязва малки квартални магазинчета. При първите два-три обира не срещнал никаква съпротива от продавачките, които веднага давали оборота. Извършителят избирал неохранявани обекти, в които предварително влизал да си купи нещо и да огледа.

„В повечето такива магазини оборотът стои в кутия от вафли или цигари. Вътре работят жени или младежи, които ние на шега наричаме „полово неосъзнати" - те са тийнейджъри и при тях обикновено няма съпротива", разясниха полицаите.

Обикновено след 1-2 грабежа извършителите се вдъхновяват и решават, че това е начинът да изкарват пари. Не след дълго обаче полицията ги хваща, защото те не са бандити с опит и често допускат елементарни грешки. „Бизнесменът, когото арестувахме, при разпитите си призна, че се е надявал да си върне кредитите с обири. След това щял да спре. Не знам само колко магазинчета трябваше да обере, за да събере 50 000 лв.", попита риторично един от най-опитните криминалисти в отдел „Грабежи". При разпитите човекът си призна, че е на червено и се надява с удари по 400-500 лева да успее да си върне заемите", обясни разследващ.

Според него последните банкови обири в столицата също са дело на аматьор в затруднено финансово положение
. Само преди около месец бяха нападнати два клона в София - единият на Прокредитбанк в кв. „Овча купел", а другият на пъпа на столицата - на бул. "Дондуков". И в двата случая банкерите дават сходно описание на извършителя. Твърдят, че е изглеждал доста отчаян и е действал напълно аматьорски. При първото нападение чистачката в банката щяла да обезоръжи бандита. На охранителните камери се вижда как още с влизането си маскираният насочил пистолета към охранителя.

„Стига, бе, ти бъзикаш ли се", попитал пазачът и в следващия момент се сборичкал с бандита. При схватката непознатият си изпуснал пистолета. Точно в този момент от една от стаите в банката се появила чистачката, която можела да вземе оръжието от земята, но се изплашила и маскираният успял да се добере до него. В крайна сметка успял да вземе малко над 3000 лв. и си тръгнал. „В такива случаи ги хващаме, но изисква време, защото трябва да установим дали извършителят идва от друг град, или е местен", обясни разследващ с 11 години опит. Според него при последните два банкови обира също са допуснати доста грешки, а самите служители описват обирджията по-скоро като отчаян човек, отколкото като бандит.

Не по този начин обаче действат професионалистите в бранша. Оперативните данни на МВР сочат, че в София има 5-6 банди, специализирани за големи удари. При тях един обир може да се подготвя повече от година, но плячката рядко пада под 1 милион лева. В тези случаи вече участват от 5 до 7 човека, а организацията е изключително сложна. За големите обири почти винаги е нужен вътрешен човек, който да каже как се охранява трезорът например и кога в него има повече пари. Информаторът може да е както служител от трезора, така и човек с криминално минало, който от години държи касетка с пари в него. Обикновено вътрешната информация се предава на посредник. Той е човек с авторитет в подземния свят,
който се свързва с някоя от петте бригади и им възлага поръчката. По този начин се къса връзката между информатора и преките извършители.

От друга страна, посредникът трябва да има влияние в криминалните среди
, за да не решат преките извършители, че могат да го преметнат след обира. Посредникът е един вид организатор, който държи връзка с тартора на бригадата. Ако задачата бъде изпълнена успешно, процент вземат всички по веригата. Ролята на посредник при ударите допреди година е играел разстреляният в столичния квартал „Люлин" Йордан Цонков-Джижи. Твърди се, че той е посредничил при почти всички по-големи удари, като в някои дори вземал участие. По данни на полицията повечето от преките извършители също са от „Люлин". Обикновено в бригадата има един, който е спец в рязането и отварянето на каси, друг играе ролята на шофьор. Ако обектът има СОТ, задължително има специалист по заглушаването. Четвъртият в повечето случаи в силовак със здрава физика, който връзва пазача и стои до него, докато колегите му действат.

Част от по-интелигентните бандити вече инвестират парите си след време, спират да участват в обири и стават бизнесмени, заключава Монитор.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6003 |25.04.2010 Медии хитро питат за любовта власт - банки . 4| 5334 |13.04.2010 Пазара на имоти се раздвижва, банките - готови да финансират . 2| 5021 |08.04.2010 Активите на банките продължават да се влошават . 3| 5637 |09.03.2010 Moody's: Переспективата за българските банки - негативна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads