Реклама / Ads
0| 5697 |30.10.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Фейсбук служители печелят над 750 лв. месечно

.
Фирми дават над 750 лева заплата на служители, които да следят информацията, свързана с бизнеса им и да управляват страниците им в социалните мрежи.
 

„В нашата фирма тези служители получават около средната заплата и малко повече”, обясни управителят на консултантска и посредническа фирма Светлозар Петров, пред „Монитор”. По данни на Националния статистически институт (НСИ) средната заплата за второто тримесечие у нас е била 758 лв.

Практикуващите новата професия трябва да рекламират по атрактивен начин новите продукти и услуги на компанията, която ги е наела. Тази професия е на ръба на пиара рекламата и маркетинга. Човекът трябва да има опит в тази сфера. Да си представи какъв ще е ефектът от това, обясни пред „Монитор” шефът на сайт за обяви за работа Пламен Вушев.

Тъй като професията е все още нова у нас, всяка фирма има различни очаквания към т.нар. „Фейсбук” служителите. Част от тях могат да се изпълняват от любител на социалните мрежи.

“В задълженията им влизат и да отговарят компетентно и навреме на въпросите, които потребителите задават на страницата на фирмата в социалната мрежа”, обясни още Петров. Проверка на „Монитор” установи, че големите фирми у нас имат собствена страница в най-популярната социална мрежа. Те използват модерния начин за общуване, за да промотират продуктите си. Под съобщенията им има десетки харесвания и коментари, което означава, че посланията на компанията са стигнали до целевата група, без да харчат хиляди левове за реклама. И докато „Фейсбук” професията набира скорост, на трудовия пазар у нас професията шеф блогър е добре позната.
 
Неговите задължения са да пише в електронния дневник на компанията и следи всички публикации. Единственото условие към кандидатите за тази позиция е да има познания по темата, за която ще пише, т.е. да познава дейността на фирмата. И за двете нови професии е нужно владеене на английски език. Според експерти тези професии ще стават все по-популярни в България, защото клиентите се влияят от социалните мрежи и търсят информация за различни стоки и услуги. Засега най-търсените кадри у нас остават ИТ специалистите. По данни на НСИ за периода април – юни средното заплащане в бранша е било 1776 лв.

От 2009 г. досега възнагражденията в сектора “Създаване и разпространение на информация”, в които влизат ИТ експертите, са нараснали с 90%. Въпреки положителните тенденции това е браншът, в който има свободни позиции, но не и кандидати.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 8330 |02.08.2012 42% спад на печалбите в Societe Generale, служители напускат . 26| 5552 |08.02.2012 Кметове само печелят от язовирите . 12| 7644 |02.09.2011 Шефът на потребителите с женски профил във Фейсбук? . 0| 5017 |03.05.2010 Информираме НАП за командировки на служители в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads