Реклама / Ads
0| 11611 |19.04.2016 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

В. Филипов за Фрог: Газът е още в морето, Борисов го продава

.
Васил Филипов
Газът в Черно море нито е открит, нито е добит, а той го продава. Добивът няма да стане за една година, нещо не е в час продавачът, осмива премиерските думи за сондажите в блоковете „Хан Аспарух” и „Силистар” енергийният експерт Васил Филипов.
 
Това са пълни глупости. Иначе е похвално решението и настървението на премиера да тръгне в тази посока и да бори, да разчупи статуквото на тази постоянна енергийна зависимост  от Русия. Но затова ще мине време и кога,при кой управляващ ще се случи, тепърва ще чакаме. ..Това е дълъг технологичен процес. Изискват се и много средства. Защото ако се направи откритие в дълбоководна част на Черно море, където водният стълб е хиляда метра, работата ще е много сложна. Изисква се каптиране, после изкарване на газопроводи и петролопроводи на брега и т.н. Тежка и продължителна работа, обяснява бившият шеф на „Булгаргаз”.
 
На Бойко Борисов няма да му стигнат силите да направи това нещо. Казвам го като човек, който познава обстановката. Имаме петрол, имаме и газ. Това проучване трябваше да започне още при Иван Костов, но за съжаление всички управлявали в България са рубладжии без изключение и това не се случи. Ще се добива газ, но след около 7 до 10 години. Има възможност за по-бързо решаване, но явно трябват други хора, казват им – „окомуш“, до сега не видях толкова дееспособни, на повече им се отдаваха празнодумието и нищоправенето.
 
  Повечето  работят  със скоростта на охлюва. Като директор на „Булгаргаз” за  година и половина свърших толкова, че като ги гледам днес, за петнадесет години са свършили десет по-малко. Движат се с 1% от моята скорост. А изпадаме във финансова дупка, в  дългова спирала, отвсякъде ни гледат с подозрение и недоверие, тъй като престъпността и корупцията у нас са ужасни. Така  че трудно ще намерим пътя. Навлизаме и в икономическа криза, има рецесионни процеси в много държави,  разсъждава Филипов.
 
Не е вярно, че наши специалисти са открили газ в Черно море. И ако са открили, защо не са започнали да работят? Чуждестранните фирми, които разполагат с такава сонда, са няколко в света. Кои са тия български специалисти, нека излязат с имената си. Идиоти и измамници колкото щеш. Не бива да се обръща внимание на тези твърдения. Дълбоководни сондажи се правят от няколко големи фирми . И наистина се плащат по 200 000 евро  на ден, даже са много повече. Тези компании си докарват техниката и я експлоатират. Разходите наистина са огромни. Това е отговорът на Васил Филипов на въпрос, дали чуждите фирми са ползвали документацията на български специалисти за сондажите в Черно море.
 
Какво ще стане в бъдеще, времето ще покаже. Има много варианти. Първо ние нека да добием наш газ, за да не купуваме, защото нямаме пари. Това съм го говорил преди двадесет години. Нашият народ не може да се издържа с тия ниски доходи и заплати, които вървят още от соца. Цените започнаха да стават европейски, а заплатите ни са африкански. И прогониха народа. Защо? Защото ни управляват негодници, несретници и  посредствени хора. Ние просто вървим в грешната посока, горещи се той.
 
Има много варианти. В този променящ се свят не може още да се предположи кои газопроводи ще бъдат изградени от Азербайджан, Иран, от Ирак, от Египет – има спрян газопровод на 60 км. от турската граница при гр. Хомс. Ние трябва да гоним нашето, да хванем питомното, пък дивото ще го гонят следващите поколения. Да хванем сега питомното, да си го каптираме, пък дали ще дойде газ от Русия или не, дали ще я има Русия в този вид или не, не се знае, заяви още Васил Филипов. България трябва ускорено да скъса с миналото си, с васалността си към Русия, да възстановим държавата си и се приобщим към обществата, където действат и управляват разумът, правилата и се носи отговорност, а справедливостта е над всичко!  Тази проклета руска доктрина трябва да прокълнем и отхвърлим завинаги! Нашият народ заслужава друга съдба !
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5839 |23.03.2016 Р. Гълъбинов за Фрог: Теглим заеми, за да покриваме разходите на държавата . 10| 7029 |04.01.2016 Финансист за Фрог: Дългът ни става 20 млрд. . 16| 8675 |23.12.2015 Само във Фрог: Орешарски отряза проект за мост към голфигрището на Вальо Златев, ГЕРБ го одобри . 6| 5762 |16.09.2015 Я. Гечев за Фрог: 500 млн. може да са загубите по Програмата за селските райони

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads