Реклама / Ads
0| 5118 |10.02.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Финансова инжекция от 145 млн.лв. очакват животновъдите

.
145 млн. лв. ще получат българските животновъди през 2010 година, които са с 55 млн. повече в сравнение с миналата година. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов на среща с представители от всички асоциации в сектор животновъдство, съобщават от земеделското министерство.
 

По схемата за национални доплащания към директните плащания са предложени пред Европейската комисия 84.887 млн. лв. В тази сума има и нови схеми - за отглеждане на месодайни говеда и за клане и износ на угоени говеда за трети страни.

В същото време са изпратени за одобрение в ЕК и схеми за подпомагане на животновъдния сектор с общ финансов ресурс от 45.6 млн. лв. (в това число за подпомагане на млечния сектор и животновъдите в необлагодетелстваните райони). Предвидени са и близо 15 млн. за държавни помощи.

„Искаме да сте максимално информирани и обсъждайки проблемите в сектора, чрез вас, да бъдат разяснени на всички възможности за финансиране на отрасъла през 2010 г.", каза министър Найденов.

На срещата присъства и изпълнителният директор на ДФ „Земеделие" Калина Илиева. По думите й във връзка с предстоящото стартиране на кампанията за единно плащане на площ от 1 март, се подготвя да започне по-рано широка разяснителна кампания, която да е в помощ на земеделските стопани при подаването на заявленията.

С оглед подобряване на досегашния модел на работа, предстои да бъде направен график, по който да се подават заявленията, а на всеки ще бъде изпратен информационен материал за начина на попълване.

От своя страна на животновъдите бяха обединени в исканията си и изказаха желанието си за бъдещ конструктивен диалог и подкрепа при разясняването на предстоящата кампания по места.

Сред останалите дискутирани теми бяха промяната на нормативната база във връзка с решаването на проблемите със стопанските дворове, отдаването на ливади и пасища, както и финансирането по мерки 112 и 121 на Програмата за развитие на селските райони.

До десет работни дни ще бъдат обработени данните в Националната ветеринарно-медицинска служба и в началото на март ще започне изплащането на 10 млн. лв. по мярка „Агроекология" по Програмата за развитие на селските райони, каза Калина Илиева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4886 |10.02.2010 С над 13 млн.лв. олекна българският бизнес . 0| 4674 |03.02.2010 Плащаме 50 млн.лв. за задължения по Шенген . 1| 5552 |04.01.2010 Нови фалити очакват икономисти . 4| 5746 |23.12.2009 Делегираните бюджети в здравеопазването да имат финансова дисциплина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads