Реклама / Ads
2| 5171 |14.10.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Финансовата криза е унищожилa 30 млн. работни места

.
Глобалният баланс за работната сила се влошава: sпоред Международната организация на труда (ILO) в момента без работа са с над 30 млн. души повече, отколкото преди кризата.
 

Преди няколко месеца организацията отчиташе броя им на 27 милиона. Освен това имало 40 милиона души, които вече въобще не са регистрирани като безработни, защото са обезкуражени да търсят нова работа, заяви  Гай Райдър, генерален директор на организацията, в събота на годишната среща на Международния валутен фонд в Токио, пише германският Die Zeit.

75 млн. от над 200 млн. безработни са млади мъже и жени, които са на възраст под 25 години. "Всяка година нови 40 млн. търсещи работа хора навлизат на пазара“, каза Райдър. „Изправени сме пред една голяма и нарастваща криза за работните места, която ще продължи с години".

В своята реч директорът на ILO обрисува мрачен сценарий на бъдещето – дори и някои да имат работа, често те печелят недостатъчно, за за да изкарват прехраната си, критикува той.
900 млн. работници печелили по-малко, отколкото би им било необходимо, за да осигурят живот над линията на бедност за себе си и за семействата си.

Лоши перспективи за растеж, масова безработица и непълната заетост ще влошат още повече и без това вече слабата перспектива за борбата срещу бедността, безработицата сред младите хора и социалното сближаване. Щетите, причинени от глобалните мерки за строги икономии след финансовата криза ще са по-дълбоки, отколкото се предполага - това се потвърждава и от последните икономически прогнози от МВФ. Фискалната консолидация може да бъде устойчива, само ако се прави съвместно със социална отговорност, а тежестта бъде разпределена поравно, смята още директорът на ILO.

„Сега обаче вече е време да преосмислим правилните политики. Важна мярка, за да се създадат повече работни места, са новите програми за стимулиране“, каза Райдър. И по тази тема организацията, която съветва правителствата, работниците и работодателите, представляващи нейните държави-членки, се основава на анализа на МВФ, който беше стигнал до извода, че принципите на следкризисните пакети за стимулиране биха имали много по-голямо въздействие, отколкото се очакваше. "Систематичен преглед на целите за дълга заедно с по-хлабава парична политика могат да върнат световната икономика на пътя на растежа, казва още Райдър, апелирайки най-развитите страни да поемат водеща роля.

Като конкретни мерки Райдър препоръчва активна политика на пазара на труда, особено за младите хора, а също и опростяване на процеса по кредитиране за малкия бизнес. Това може да стане възможно чрез гаранции по заеми или дори създаването на публични банки.

Бойчо Попов
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5172 |03.10.2012 Много икономии - нарастваща криза . 1| 5563 |02.10.2012 Има план за действие при криза с газа . 35| 7867 |14.05.2012 Делян Добрев: Не сме в криза! . 14| 5778 |12.01.2012 Борисов: Ще браним финансовата стабилност до дупка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads