Реклама / Ads
2| 5107 |19.11.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Финансовата криза засегна и студентските бригади

.
Глобалната финансова криза разтърси много различни сфери в последните месеци. Този проблем ще се отрази и на хиляди млади хора у нас, тъй като тези трусове няма да подминат и така разпространените студентски бригади.
 

 

Работодатели и студенти са заели изчаквателна позиция и все още не са наясно дали предлаганият брой работни места ще намелее този сезон. Според компанията USIT Colors за спад на интереса не може да се говори, но работодателите сега били по-предпазливи по отношение на прогнозирането за следващия сезон. Първите срещи с работодатели са предвидени за декември, такива ще има и през януари, февруари и март. Най-предпочитани от студентите за работа са Калифорния, Атлантик Сити, Аляска, Колорадо и Чикаго.

brigadi_1.jpg  снимки Вяра Йовева

От Zip Travel обясниха за Frognews.bg, че пътувания ще има и през 2009 година. През януари ще се проведе традиционната среща с английски работодатели от областта на хранително-вкусовата промишленост. Партньорите на Интеграл обаче тази година са осигурили по-малко работни места и интересът е по-слаб, казаха от компанията за младежки пътувания. Те очакват студентите да се активизират скоро. От посредническата агенция нямат информация за сега в кои щати ще има намаление на исканите позиции. По принцип най-посещавано от студентите е Източното крайбрежие на САЩ. Таксите за самата бригада не са се променили, но както обикновено има намаления, ако студента се запише по-рано за самата програма, застраховка и осигурен работен период, сумата е $709 за три и $749 за четири месеца. Освен това ще трябва да се доплати:

$35 такса SEVIS на Държавния департамент на САЩ $131 кандидатстване за виза $40 допълнителен месец застраховка за туристически престой  самолетен билет

Ето какво мислят самите студенти за отражението на глобалната финансова криза върху бригадите:

valj.jpgВаля, СВУБИТ: Това лято бях на бригада в САЩ и имам желание пак да отида. Сега няма да успея, защото съм последна година и ще трябва да уча. Мои колеги ще пътуват пак сега, а аз мисля да го направя като завърша, въпреки че наистина малко ме е страх за последиците от тази криза.

maria.jpgМария, СУ: Точно днес си подадох документите! Заминавам за Великобритания и въобще не се страхувам, защото знам, че ще изкарам пари. Мисля, че младите хора отиват на бригада главно заради преживяването, а не толкова заради парите.

simo.jpgСимеон, СУ: Аз имам отрицателно мнение за бригадите, още преди кризата. Не искам да ходя никъде, а да се развивам тук. Много мои колеги обаче ще заминават- явно не се притесняват.

desi.jpgДесислава, СУ: Не се интересувам особено от бригади, но знам, че колегите ми ще ходят и тази година.

 

 

jordanka.jpgЙорданка, СУ: Не  мисля, че студентите се притесняват от финансовата криза. Ако не в Америка, могат да отидат на друго място. Чух, че светът не обвинявал САЩ за кризата.

 

Аделина Георгиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4952 |11.11.2008 Световната криза ще доведе да масови фалити . 2| 5087 |08.11.2008 Световният туризъм все още не се подчинява на финансовата криза . 0| 5448 |29.10.2008 Кризата сви глобалното кредитиране . 5| 5382 |28.10.2008 СБ: България посреща световната финансова криза в добра форма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads