Реклама / Ads
18| 8906 |09.08.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Финансови ченгета погнаха фирма на Сорос

.
Джордж Сорос
Американската служба за финансови разследвания - United States Secret Service (USSS) е поела случая за изтичане на вътрешна информация от фирми на Джордж Сорос към хедж фондове.
 

Според сигнала портфолио мениджър от фирмата на Сорос е информирал други управители на хедж фондове през последния месец за подготвяна сделка. Това съобщи вчера New York Post.

Милиардерът и вдъхновител на института „Отворено общество” Джордж Сорос е изправен пред опасността да бъде обвинен, че неговата фирма за управление на фондове е злоупотребила с вътрешна информация преди покупката на голям дял от Herbalife. Сделката за придобиване на почти 5% от капитала на производителя на хранителни добавки беше осъществена през миналата седмица.

 

В разследването участва и Комисията за търговия с ценни книжа на САЩ. Тя била сезирана от Бил Акман, управител на хедж фонда Pershing Square, който е отворил къси позиции за 1 млрд. долара срещу Herbalife. Според сигнала, портфолио мениджър от фирмата на Сорос е информирал други управители на хедж фондове през последните седмици за подготвяната сделка, което е строго забранено, съобщава New York Post.

 

Акциите на Herbalife скочиха с 9% миналата сряда, след като CNBC публикува доклад за инвестицията.

 

Сорос остава във финансовата история като един от най-големите спекуланти. Той печели над 1 млрд. долара от залог срещу паунда през 1992 г. и принуди Великобритания да напусне общия валутен механизъм, което на практика предотврати влизането на страната в еврозоната. Оттогава е един от най-нежеланите хора на Острова.

 

USSS се занимава с предотвратяване на финансови престъпления свързани най-вече с пране на пари, далавери с ценни книжа, държавни дългове и пр. Същата служба обаче отговаря и за охраната на президента на САЩ, неговото вице и първата дама.  Агентите се включват винаги, когато става дума за големи престъпления, които излизат извън границите на обичайните далавери.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 6200 |24.11.2012 Без Дянков в Топ 19 на финансовите министри . 2| 5386 |12.10.2011 Г. Ангелов: Трябва напрежение между финансовия м-р и харчещите . 3| 4935 |03.07.2011 Бирници погнаха високооборотни заведения по морето . 0| 5230 |30.09.2010 EК затяга финансовите правила

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads