Реклама / Ads
6| 8715 |29.08.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Фирма на енергиен шеф с поръчка от “своето” министерство

.
Кирил Темелков
Икономическото министерство е възложило обществена поръчка на фирма, в която собственост има шефът на Булгартрансгаз Кирил Темелков, показа справка в регистъра на процедурите.
 

Конкурсът е обявен през март и е за консултант, който да изработи документация за възлагане на поръчки, свързани с туризма,пише 24 часа. Процедурата е малка и е разделена на три. На 29 юни е сключен договор за общо 13 900 лв. без ДДС с "Национален консултант по обществени поръчки" ООД. Компанията е собственост на пет лица, като Темелков има 33%. Той бе избран за шеф на държавната “Булгартрансгаз” на 23 юни. От май 2010 г. пък е управител на "Набуко газ пайплайн България".

 

"24 часа" попита и Темелков, и министерството няма ли конфликт на интереси. Шефът на газовата компания отговори, че по времето, когато фирмата е спечелила процедурата, той не е бил още изпълнителен директор. И сега притежавал миноритарен дял във фирмата, но не участвал в управлението й. От май 2010 г. не извършвам никаква дейност в дружеството, в момента съм в процес на напускането му, пише той. Освен това обществената поръчка не е в сектор "Енергетика". "Считам, че няма основания за свързването на длъжността, която заемам, със сключения договор между МИЕТ и "Национален консултант по обществени поръчки" ООД", отговаря Кирил Темелков.

 

“Няма конфликт на интереси”, твърдят и от икономическото министерство. Според Закона за обществените поръчки забраната за свързано лице с възложителя или служители на ръководна длъжност се отнася за управителя. А Темелков не бил такъв, посазал правният анализ. Юристите на министерството посочват още, че не е налице и втората забрана - за сключен договор от кандидата с лице, заемало публична длъжност, свързана с дейността му.

 

Конкурсната комисия допуснала до участие и трите кандидатствали фирми. Дружеството, в което Темелков има дял, събрало максимални точки като икономически най-изгодната оферта. Решението за избор на фирмата е от 1 юни, а Темелков встъпил в длъжност в "Булгартрансгаз" на 28 юни, казват още от ведомството. (24 часа)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6096 |06.07.2011 В. Танов: Не се събират средства по поръчка на политическа партия . 11| 5827 |29.04.2011 Бачкаш повече, ако си нает в по-малка фирма . 29| 8050 |12.04.2011 26 годишен пресен фирмаджия си напазарува "Кремиковци" . 3| 6052 |24.02.2011 Инспекцията по труда погна варненска фирма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads