Реклама / Ads
0| 6271 |30.07.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Фирми, отпускащи кредити търсят клиенти с неугледни обяви

.
Нов тип компании, предлагащи бързи пари, наречени с името небанкови финансови институции се нароиха на българския пазар. Никнат като гъби, вече офиси на такива фирми могат да се видят на всеки ъгъл или по-главна улица, както междувпрочем е и с банките.
 

Тъй като повечето хора са свикнали, когато имат нужда от финанси да се обърнат към банка, за това тези компании се сблъскват с известен скептицизъм от страна на гражданите. Въпреки това, обаче те не са склонни да отговарят на по нетипични въпроси, свързани с естеството на дейността им и контролът, който се извършва над тях. А това са неща, от които се интересуват доста хора, предвид навъдилите се всякакви фирми и лица, предоставящи пари. Така например ние решихме да се обадим и да се поинтересуваме от дейността на една от фирмите Proficredit, където бяха много любезни до момента, в който не попитахме за тяхната легитимност и други въпроси, свързани с дейността им. Интересното при тях е, че кредитните консултанти имат свободата да търсят клиентите си по различни удобни за тях начини, тъй като получават процент на всеки нов клиент. И по спирките в столицата често могат да се видят неугледни обяви, на които пише напримар "Кредитен експерт Спасова" и телефон, което на пръв поглед буди подозрение за естеството на услугата. Но при разговор с въпросният експерт става ясно, че той е към дадената фирма. 

Самото название показва, че това са институции, финансиращи клиенти, но нямащи статут на банка. Те осигуряват средствата за финансиране от други източници. Като алтернатива на класическия банков кредит, отпускането на средства чрез небанкова институция вече набира популярност. Тези небанкови дружества основно предоставят т.нар. „стокови" кредити. Това са кредити, които покриват стойността на закупуваната стока, но сумата не се отпуска в брой. Обикновено тя се превежда на магазина, от който се прави покупката, а вноските се внасят при финансиращата институция.

Някои от небанковите институции предоставят и стандартни потребителски кредити, като дават парите в брой. Изискванията при кандидатстване за такъв кредит са опростени: лична карта и копие от трудов договор. Те са сходни с условията на банките. Само в допълнение към изискванията те държат на поръчители, понякога изискват подписване на запис на заповед.

За разлика от банките, които отпускат суми до 30 хил. лева, небанковите институции се ограничават до значително по-ниски суми до 7000 лева. Причините за това са, че те не винаги работят със собствен капитал, сумите се отпускат относително бързо и лесно, а това повишава риска от несъбираемост. Въпреки това, обаче тези фирми правят проучване на всеки клиент и кредитната му история влияе върху отпускането на желаната сума.
Небанковите институции обикновено финансират за срок не по-голям от 3 години. Практика е също вноските да бъдат изчислявани на седмична база.
Малко по-другояче стоят нещата при банките. Там вноските са месечни и максималните срокове на кредитите определено са по-големи от 5 до 8 години.

Най-големият недостатък на небанковите институции е свързан с цената на кредитите. Това е така, защото в момента условията на банките са много по-ясни от тези на небанковите институции. Всяка банка, която предлага даден кредит посочва лихва - нещо което липсва при небанките. Обикновена практика при тях е да се посочват броят на вноските и размерът им, като за цена на кредита често не става въпрос. Те посочват дължима сума за връщане и това е.

Друг вариант за представяне на цената на кредита е чрез обявяването на средно-годишното оскъпяване, тоест годишният процент на разходите. За съжаление, обаче  поне половината от небанковите институции не обявяват този показател. Банките за разлика от тях много по-коректно представят информацията по своите оферти. 

Условият на банките са значително по-изгодни от тези на небанковите институции. Тъй като те работят със заемен капитал, който връщат при определена лихва, така допълнително се оскъпяват кредитите, които се отпускат от тях. Предимство, обаче е бързината и гъвкавостта на тези институции - отговорът е бърз, кредитен експерт идва на място, посочено от клиента, прави се индивидуален погасителен план.

Frognews.bg 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5759 |28.07.2008 Лихвите по кредити за фирми и домакинства извисиха ръст през юни . 1| 5325 |23.07.2008 Парламентът даде "зелена светлина" на студентските кредити . 3| 6505 |28.05.2008 Търсят близки на първия турист, дошъл в Слънчев бряг преди 50 години . 0| 6502 |16.04.2008 Тръгна нов телефон за информация на клиентите на НАП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads