Реклама / Ads
10| 6828 |22.02.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Фискалният резерв е стабилен, той е на нивата от преди 3 години

.
Симеон Дянков
Над 4 млрд. лева е фискалният резерв на страната в момента. А към края на март той ще достигне до нива от 4.5 млрд., какъвто е бил преди три години. Това обяви по БНТ финансовият министър Симеон Дянков.
 

 

Той изтъкна, че няма основания за притеснения и финансови сътресения, а обвиненията, че резервът се харчел - били неоснователни и тенденциозни.

 

Дянков засегна и друга актуална за обществото тема – управлението на средствата в така наречения сребърен фонд. Вицепремиерът обясни, че той е създаден през 2006 година с цел да акумулира пари за пенсионната реформа.

 

Този фонд обаче е доста консервативен, парите в него стоят само в БНБ, но без върху тях да се начислява и стотинка лихва. Така реално всяка година държавата губи между 40 и 60 млн. лева и то съвсем законно. Искам управлението на тези средства да бъде по-гъвкаво, да не реализираме загуби, а печалба от тези пари, изтъкна Дянков.

 

Според него неоснователни и безпочвени са слуховете, че целта е средствата от фонда да бъдат източени.

 

Дянков коментира още, че напоследък се правят внушения, че страната трябва да вземе нов външен дълг, за да стабилизира икономиката в ситуация на криза. Той смята, че те идват от кръгове с корпоративни интереси, които и преди са участвали като посредници при взимане на заеми и сега отново искат да печелят по този начин.

 

Министърът отчете, че до сега правителството е отпуснало 15-17 млн. на общини, които са били засегнати най-сериозно от природните бедствия. Той успокои хората, че бюджетът за бедствия и аварии е гарантиран и е в размер на повече от 80 млн. лева. Сега предстои нов анализ на щетите от бедствията и въз основа на него ще бъдат опуснати допълнителни помощи за пострадалите.

 

Държим обаче да има ясни правила на работа, а не да стигаме после до прокуратурата, категоричен бе Дянков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5034 |09.11.2011 Закриха Държавния резерв, създават агенция . 59| 5960 |04.11.2011 Закриват Държавния резерв? . 18| 5815 |28.07.2011 Тр. Трайков: Има резервно гориво; цените не трябва да скачат . 8| 6628 |05.06.2011 Индъстри Уоч: Стопяване на фискалния резерв на България? Възможно е!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads