Реклама / Ads
0| 4963 |22.09.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Форбс: МВФ предрича бюджетен дефицит до края на 2010 г.

.
Евро Източник: Вяра Йовева
Бюджетен дефицит до края на 2010 г. очаква България поради световната финансова криза, прогнозира МВФ в понеделник.
 
Ръководителят на мисията на Фонда у нас Бас Бакер препоръча допълнително свиване на харчовете.
Бюджетен дефицит от половин процент в края на годината очакват от Международния валутен фонд (МВФ). Според Бакер не е изключено в края на годината страната ни да постигне балансиран бюджет, но това ще бъде сериозно предизвикателство.
През 2010 година България ще отчете бюджетен дефицит от два процента от брутния вътрешен продукт (БВП). Според Бас Бакер през първите седем месеца на годината фискалната политика на страната ни не се е приспособила към новите икономически условия. „В резултат 6.3-процентния излишък от първите седем месеца се превърна в малък дефицит. Без мерки фискалният дефицит в края на годината можеше да достигне до 3,5 % от БВП", категоричен беше Бакер.
Той приветства структурните реформи в митниците и приходната агенция, но препоръча допълнително свиване на харчовете. Според него ако се стигне до дупка в бюджета в края на годината, трябва да се намерят конкретните причини за това.
От фонда прогнозираха спад на брутния вътрешен продукт (БВП) с 6,5 % за тази година и с 2,5 % в края на 2010 година. Очакванията за инфлация са за 1,5 на сто в края на 2009-та и 1,6 на сто - догодина. Ако спада на БВП надхвърли очакванията дефицитът също ще нарастне. “Има риск приходите от данъци да не отговорят на очакванията,” добави Бакер. В края на юли България отчете първия дефицит от 2002 г. насам. Най-бедната страна-членка на ЕС поддържа бюджетен излишък през последните няколко години с цел да стабилизира валутния борд. Според данни на финансовото министерство дефицитът е намалял с над 81%, достигайки 105 милиона лева през август благодарение на антикризисните мерки на новото правителство. МВФ застава твърдо зад тези мерки, но насърчава правителството да осъществи структурни реформи и осигури умерено увеличение на заплатите като мярка за устойчиво икономическо развитие. Според Бакер България трябва да се насочи към по-конвертируеми сектори. Страната не може да разчита на недвижимите имоти, строителство и финансови услуги тъй като тези сектори вече няма да бъдат основни двигатели на икономиката.
"Не сме преговаряли за заем с България", заяви още Бас Бакер.
Според него световната икономическа криза е намалила наполовина ръста на кредитите, като износа на България е бил засегнат от рецесията в страните, които са й търговски партньори.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4796 |09.09.2009 Ройтерс: Намаля българският бюджетен дефицит . 1| 4790 |08.09.2009 Дефицитът в бюджета - пет пъти по-малък през август . 3| 4762 |05.08.2009 Дефицит в бюджета, здравната каса на червено . 0| 5220 |05.08.2009 Решават проблема с бюджетния дефицит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads