Реклама / Ads
10| 11205 |13.03.2019 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Фрогоко: Парите за ”Турски поток” трябва да се усвоят бързо от наши хора

.
Базираната във Виена Енергийна общност ще блокира сръбския тръбопровод, в който трябва да влезе газа от Турски поток, изтече тези дни информация. Чудно е тогава, защо Газпром тръгва на такава авантюра в Сърбия - няма как те да не са наясно с това. Тогава остава само едно обяснение - парите за строеж на газопровода трябва да се усвоят. И то бързо, и от наши хора, коментират експерти.
 

"Газпром" пак стъпва накриво. Сърбия не е член на ЕС, но трябва да се подчинява на енергийното законодателство на ЕС, защото е член на базираната във Виена Енергийна общност, която обединява Евросъюза със страните от Западните Балкани с цел създаване на общ енергиен пазар. Няма как "Газпром" да е мажоритарен собственик на транзитния газопровод през Сърбия и по него да тече руски газ.

Очаква се сръбският участък да бъде завършен до 15-ти декември тази година. Сърбия вече обяви, че проектът е важен за нейната икономика.


Проектът „Турски поток“ трябва да доставя газ за Европа през Турция, България, Сърбия и Унгария. От България и Унгария не е имало молби за освобождаване от правилата на ЕС.


Не е в правомощията на Европейската комисия да дава лицензи и разрешения. Това заяви пред радио "Свободна Европа" високопоставен представител на ЕК във връзка с поисканите от руския премиер Дмитрий Медведев гаранции от Брюксел за продължението на газопровода "Турски поток" през България.

 

"Ролята на Комисията е да прилага договорите, в този случай - да гарантира, че законодателството на вътрешния газов пазар се прилага стриктно от страните членки, независимо от вноса и енергийната инфраструктура", коментира представителят на ЕК.

 

Премиерът и енергийният министър Петкова не казват, че ще строим „Турски поток”. Тръбите били част от хъб „Балкан”. Но в това според експертът Васко Начев има доста неясноти и несъответствия -  между това твърдение и реалността. Газопроводът, който ще минава и се изгражда в момента в Сърбия е на 100% резервиран от „Газпром”. Тогава, кой е този играч, който ще иска да участва на макар и виртуалната търговия през газоразпределителния център? Входовете и изходите де факто са блокирани от един единствен играч и неговото име е  „Газпром”, категоричен е експертът.


Камен Софийски

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5832 |07.03.2019 Министър Т. Петкова: Може да има и руски фирми като подизпълнители на ”Турски поток” . 6| 7743 |21.02.2019 ”Газпром” започва да строи ”Турски поток” в Сърбия, при нас блокаж . 2| 5483 |15.02.2019 И Сърбия е решена да строи ”Турски поток” . 23| 11354 |06.02.2019 Българското разклонение на ”Турски поток” може да е неефективна структура, смята експертът Ю. Попов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads