Реклама / Ads
18| 7158 |29.01.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Гафове с ток и парно съборили Семерджиев

.
Поредица гафове в енергетикага може да свалят от поста председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.
 

Премиерът Бойко Борисов ще предложи на министрите в сряда шефът на ДКЕВР да бъде освободен предстрочно, съобщиха от правителствената пресслужба, пише Стандарт.
 

Посочената причина е официалното предупреждение от Еврокомисията, че ще заведе дело срещу България заради забавено приемане на директиви, касаещи енергетиката. Става въпрос за 4 наредби, свързани с Третия енергиен либерализационен пакет. Между септември и декември м. г. Министерството на икономиката три пъти е предупреждавало с официални писма регулатора да ускори процеса, за да не рискуваме да бъдем осъдени. Въпреки това наредбите още не са готови. Това са нормативни актове за изменение на наредбите за регулиране на цените на електрическата енергия и природния газ, за изменение на наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката и правила за достъп до газопреносната и газоразпределителната мрежи. Промените се налагат във връзка с транспонирането на европейските правила за вътрешен енергиен пазар. Заради неизпълнението на ангажиментите си Ангел Семерджиев подаде искане за предсрочно прекратяване на мандата си като председател и член на комисията, което е прието от премиера Бойко Борисов, съобщиха от пресцентъра на МС.
 

Около шефа на ДКЕВР се натрупаха доста скандали и предупреждението на Еврокомисията само преля чашата, коментираха от енергийния бранш. От края на юни 2012 г. Семерджиев доста често попада в светлината на прожекторите. Малко преди обявяването на драстичния скок на тока от 1 юли се разбра, че регулаторът бил допуснал грешка в изчисленията. И буквално в последната нощ се решило, че цената на тока ще се вдигне не с прогнозираните от Семерджиев десетина процента, а с близо 14 на сто. "Още тогава столът му започна да се клати, защото такова шоково поскъпване беше изненада за всички в държавата", коментират в енергийния бранш. Следващият скандал избухна през септември. В желанието си да потуши напрежението, като преразпредели тежестта от скъпия зелен ток, ДКЕВР въведе т.нар. временна цена за достъп, която екоцентралите трябва да плащат за това, че са присъединени към мрежата. Това сериозно ужили фотоволтаичните паркове, при които тази "такса" стига до 40% от печалбата им. Бизнесът скочи, че таксата е незаконна и дискриминационна, защото не важи за останалите ТЕЦ и АЕЦ. Скандалът придоби международни размери, след като чуждите инвеститори във ВЕИ привлякоха на своя страна посланици. Според източници на "Стандарт" дипломатите лично са сезирали Брюксел за проблема. След малко повече от месец последва нов скандал - Ангел Семерджиев предупреди, че от 1 юли 2013 г. цената на тока отново ще се вдигне с 2-3%, и то пак заради зелените централи. Ден по-късно обаче, след среща с енергийния министър Делян Добрев, той се отрече от думите си и обясни, че увеличение на тарифите не се очаква. Поредният скандал избухна на 15 януари, когато клиенти на "Топлофикация" масово получиха космически сметки за парно за декември, а по-късно се установи, че и там има грешки.

За капак гръмна и скандалът с делото, което ЕК започва да завежда заради 4-те наредби. Самият Семерджиев обаче отрече вината си. Той цитира последната промяна в Закона за енергетиката, която дава срок на ДКЕВР да приеме документите до юли 2013 г., а те щели да бъдат готови още средата на февруари.

Чудят се кой ще го смени

Голямата въпросителна в родната енергетика е кой ще смени Ангел Семерджиев. За момента никой не е чувал дори предположения за конкретно име, което ще бъде предложено за поста шеф на енергийния регулатор. Някои дори не вярват, че това ще се случи утре на заседанието на МС. "Въпреки скандалите в момента в ДКЕВР има много работа, която трябва да се отметне, и то много бързо. Който и да замени Семерджиев, ще има нужда от време, за да навлезе в ситуацията. Което ще забави много неща, включително и приемането на 4-те наредби", коментират хора от бранша. Други пък дори не вярват, че Семерджиев, който официално все още е председател на ДКЕВР, ще бъде освободен от този пост на утрешното заседание. "Възможно е това да е последно предупреждение", смятат енергийни експерти.
 

Междувременно се завъртяха слухове, че новият шеф на ДКЕВР може да бъде депутат от ГЕРБ. Спрягат се имената на Димитър Главчев, който оглавява временната комисия за наблюдение на регулатора, и на Диан Червенкондев, който е зам.-председател на икономическата комисия в парламента. Според запознати обаче депутати няма да се изтеглят от Народното събрание, тъй като те трябва да продължат да защитават позициите на управляващото мнозинство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6231 |13.12.2012 Ура! Ниски сметки за парно през ноември . 42| 5744 |09.12.2012 Д. Добрев: Няма как парното да поевтинее с 10% . 4| 6346 |16.11.2012 Димитър Гогов: Парното трябва да поевтинее със 7,5 % . 17| 5681 |29.08.2012 Д. Добрев: Цената на парното и газа няма да се увеличат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads