Реклама / Ads
21| 10476 |05.09.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Гърция отряза чужденците от пенсии

.
Най-големият осигурителен институт в Гърция ИКА издаде разпореждане, с което се променя начинът на изчисление на пенсиите и добавките към тях за осигурителните дни, изработени в страна от ЕС.
 


Потърпевши ще бъдат главно възрастни хора от България и Румъния, използвали вратичка в закона и получили солидни пенсии с допълнителни надбавки, идвайки в Гърция с едва година и половина осигурителен стаж.


Според досега действащото законодателство чужденците, които получават пенсия, могат след това да подадат документите си и за добавка за социална помощ (ЕКАС). По този начин, ако са внасяли минимални осигурителни вноски в Гърция, основната пенсия заедно със социалната добавка може да достигне 720 евро, докато средната пенсия в България, Румъния, Албания и Грузия не надхвърля 100 евро, се отбелязва в разпоредбата.


С внасянето на осигурителни вноски от една до три години в Гърция те получават пенсии до 600 евро. При това повечето от тях вече са се върнали в родината си, но продължават да получават пенсията си по банков път. Проверките на осигурителните институти разкриха, че голям брой чужденци декларират постоянно пребиваване в Гърция и вземат целия размер на пенсията, а всъщност през повечето време пребивават в родината си. Според ИКА това е несправедливо, защото тези пари са необходими за реално нуждаещи се и правоимащи.


Мерките, обявени от ИКА, предвиждат засилване на контрола върху условията за пребиваване в страната на чужденци, които се пенсионират въз основа на европейски разпоредби и получават минимални пенсии от ИКА. Ще се сравняват данни и документи от полицията и от финансовото министерство, които са подавани в службите на ИКА.


С новите разпоредби се променя начинът на изчисляване на пенсиите и няма да се предоставят добавки към пенсионните суми за осигурителните дни, които не са отработени в Гърция. В резултат на тази мярка чужденците вече няма да могат да получават пенсии от 700 евро срещу 300 дни осигурителен стаж в Гърция. Минималната сума, която ще получава гражданин на ЕС, който се пенсионира въз основа на европейските разпоредби и пребивава постоянно в страната, ще се базира върху размера на основната пенсия от 360 евро, а не върху минималната граница за ИКА от 487 евро.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 14801 |21.07.2011 Ouzo Paralia – Да се докоснеш до Гърция . 8| 5656 |27.06.2011 Фалитът на Гърция - секира за България . 15| 5931 |27.06.2011 Ставаме по-привлекателни от Гърция и Турция . 36| 5833 |18.06.2011 Последно: Вдигат заплати и пенсии, но не знаят кога

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads