Реклама / Ads
0| 5601 |19.06.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Гърция и Турция се конкурират за български туристи

.
И тази година съседните Гърция и Турция отново привличат туристи с примамливи оферти за летния сезон. В повечето пакетни предложения са включени допълнителни екстри и развлечения като разходки и разглеждане на забележителности.
 

Офертите на слънчева Гърция са предимно тридневни или едноседмични. Едно от любимите места на туристите и най – посещаваното в Гърция е Халкидики. Той се състои от три полуострова Касандра, Ситония и Атос. Живопистната местност е изпълнена с борови гори, малки селца, големи, модерни комплекси, скалисти брегове и слънчеви плажове.

Полуостров Касандра е най-западният ръкав, само на 80 км от Солун. Разположен е в красив пририроден резерват. Идеално място е за почивка  и практикуване на морски спортове. Отсядането в двузвезден хотел през юли в курорта е около 22 евро, за август цената е 30 евро, а за септември около 24 евро. За три и четиризвездните хотели в пика цената е около 50-55 евро, през септемри нощувката варира около 40-44 евро. В петзвезден хотел цената за една нощ е 134 евро през юли и август и около 110 евро за септември. В тризвезден хотел цените са около 300 евро.

Полуостров Ситония е известен със своите гори и лазурни брегове, рибарски заливчета, спокойна и романтична атмосфера, живописни пейзажи. Място, подходящо за всички, които искат да избягат от сивото ежедневие на големия град, или просто търсят уединение сред красотата на природата. Там настаняването струва около 70-76 евро в бунгало за двама през юли и август. За септември цените падат до 40-50 евро. Бунгало за трима може да се наеме за 80-90 евро в пика и около 60 евро през септември. Четиризвезден хотел е около 65 евро през юли и август и около 45 евро към края на лятото. За пет звезди нощувката е около 90 евро през юли и август и 50 евро през септември.

Полуостров Атос е най-красивият от трите ръкава на Халкидики. Достъпът до по-голямата му част е забранен, но остава възможността за разходка с яхта около бреговете на монашеската република. От 40 манастира в миналото, в момента функционират близо 20 с около 1700 монаси. Там и цените са най-скромни нощувката в двузвезден хотел в пика е 30 евро а в края на лятото е 20 евро. За седем нощувки пакетната цена е от 350 до 450 лева за три звезди.

Друго прелестно място в Гърция е Остров Тасос. Той е само на двадесетина км от гръцкия бряг при гр. Кавала. Потънал e в зеленина, която се оживява на залез-слънце. Гледката от хълма, където е разположен акрополът от IV в.пр. Хр., е запленяваща. До него се стига по живописна пътека, която преминава покрай античния театър. Наблизо са руините на храмовете, посветени на Посейдон и Дионис, а под тях е агората. Любителите на силни усещания могат да прекарат един приятен ден в изкачване на най-високият връх на Тасос – Ипсарио - 1203 м, както и в Пещерата на дракона. Гледката от града надолу по реката е фантастична. Не трябва да се пропуска и местната църква. На осторова нощувката е около 60-70 евро. През септември спада до 50 евро. Туроперотарите предлагат и организирани екскурзии с две нощувки за около 150-200 лева, което е по-изгодния вариант, тъй като се включват и разходки и посещения на различни местности. Седемдневна екскурзия в курорто излиза около 500 лева в тризвезден хотел, за повече звезди цената се вдига. Стаите под наем вървят от 35 евро нагоре. Средната цена за стая с две легла е 50 евро, но без закуска. На някои от островите за предпочитане е да си поръчаш пържола вместо гръцка салата, тъй като разликата е едно евро.

Остров Корфу също е много атрактивен за летни почивки. Там пет нощувки в тризвезден хотел излизат около 450 лева. В цената се включва и пътуване с ферибот.

В Турция предимно предложения бълват от Кушадасъ, Мармарис и Анталия. За седем нощувки в Мармарис офертите варират от 400 до 1000 лева в зависимост от звездите на хотела и месеца, през който се почива. В петзвезден хотел цената е около 600-700 лева през юни с включена храна. А за пиковите месеци стига и до 800-900 лева в двойна стая. За три звезди се плаща около 370-470 лева. За четири звезди цената е около 400 лева през юни, а после стига до 500 лева.

antalij2.jpg

Ку̀шадасъ е разположен на брега на Егейско море. Атрактивна туристическа дестинация, посещавана от хиляди туристи годишно. Буквално преведено името на града означава "Птичият остров". В Кушадасъ цените са сходни около 350-400 лева за тризвезден хотел през юни и септевмри за юли и август е малко по-скъпо. Тогава има оферти и около 500-600 лева за три звезди.

Едно от най-интерестните кътчета в южната ни съседка е Анталия. С уникалната си природа, чисто море и добре поддържани плажове, Анталия привлича туристи от цял свят. Тук са съчетани прелестите на морето и планината. В красивата перла на Средиземно море екскурзията със 7 нощувки излиза около 320 евро в дву или тризвезден хотел. За по-луксозни петзвездни хотели цената може да скочи и до 1200 евро пак за същия период. "ФН"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5351 |18.06.2007 Туризъм ще се учи и в Царево . 0| 6596 |18.06.2007 Поискаха по-бърз старт на яхтено пристанище в Бургас . 0| 5429 |18.06.2007 100 камери ще следят палави туристи в Слънчев бряг . 0| 5578 |18.06.2007 Шефът на УниКредит Алесандро Профумо е най-добър банкер в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads