Реклама / Ads
28| 8712 |21.05.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Газът в САЩ пет пъти по-евтин отколкото у нас

.
Делян Добрев
В България цената на газа е близо 500 долара, в щатите е 100 долара. САЩ благодарение на шистовата революция се превърнаха в най-големият износител на газ в света. Това обяви по БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.
 

  

Според него на на този етап не е възможна такава революция у нас.

 

Мораториумът, който парламентът наложи за добива на шистов газ, ще остане, докато хората не се убедят в безопасността на тази технология за добив. Всички знаят много малко за добива. За да се направи референдум, ние трябва да увеличим нивото на нашата информираност, обясни Добрев.

Единственото нещо, което бе потвърдено на срещата в Русия е, че новите договори трябва да бъдат сключени с "Газпромекспорт”, а не с посредници, заяви още министър Добрев.

По думите му при посещението си в Москва са се договорили в рамките на един месец да започнат преговорите по новия газов договор.

Ние заявихме нашите искания по този договор. Тепърва уточняваме подробностите и детайлите. Най-важният въпрос е базовата стойност на газа - първоначалната стойност, на която ще се изчислява газа. Всичко е в много начална фаза на новия газов договор. Става въпрос за средносрочен договор в рамките на 5 – 6 години, който да дава възможност след изтичането му ние да търсим други алтернативи, каза още той.

Потвърдена е от руска страна, че отстъпката в цената на газа влиза от април. Отстъпката в цената на газа е обвързана с ускоряване на проекта Южен поток. До 15 ноември трябва да забързаме темпото по проекта. Ако ние се забавим, това би означавало, че ще забавим целия проект, каза министърът на енергетиката.

За проекта АЕЦ"Белене", който правителството прекрати, Добрев каза, че в момента са направени засечките между счетоводствата. Вчера е заминала работна група в Русия, за да се уточнят техническата част. Ние сме заявили, че сме готови да заплатим за изработеното оборудване.

Имаме един реактор, който е почти завършен, така че той може да бъде интегриран като седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Този блок може да бъде съхраняван или в България, или в завода, в който е произведен. За другият реактор, който също е поръчан и вече се прави средствата, които ние сме платили за него са сравнително малко. Средствата за втори реактор са в рамките на 20-30 млн., не повече, съобщи министърът

За газовата връзка с Турция Делян Добрев каза, че въпросът не е в това да създадеш газова връзка, а въпросът е дали този газ го има и къде той, в какви количества. Повече от 50% от консумацията на газ в Турция е от Русия. Така че това е основният въпрос, според него. Реално газова връзка с Турция е възможна да се случи в големи обеми не по-рано от 2018 г. Но да се говори, че това е алтернатива, това е прекалено незряло. Количествата, които са ни необходими, не могат да бъдат доставени преди 2018 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6591 |17.05.2012 Подписваме за по-евтин руски газ . 14| 6551 |30.03.2012 Трайков: Реално е газът да поевтинее с 10% . 24| 16199 |28.03.2012 Овчаров за "Белене": По-добре ужасен край, отколкото ужас безкрай . 9| 6593 |15.03.2012 Семерджиев: Отоплявам се с дърва, излиза по-евтино

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads