Реклама / Ads
7| 5455 |30.08.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Газът скача, но не с колкото иска "Булгаргаз"

.
Ангел Семерджиев
Най-вероятно цената на природния газ ще бъде повишена от 1 октомври, но не с двуцифрено число, както иска "Булгаргаз". Това прогнозира днес председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.
 

Преди 20-ина дни общественият доставчик "Булгаргаз" прогнозира поскъпване от 19.98 на сто на цената на природния газ от октомври на базата предварителните си изчисления, които държавното дружество е длъжно да обяви месец преди внасянето на заявлението си с цените за съответното тримесечие в ДКЕВР.


Като причина за исканото ново поскъпване бяха посочени високите цени на алтернативните на природния газ петролни продукти през последните месеци, по-високия курс на лева спрямо щатския долар и очаквания увеличен внос на природен газ през четвъртото тримесечие на 2011 г.


Не сме получили окончателните данни на "Булгаргаз", но нашите очаквания са, че поисканото от дружеството увеличение в размер на близо 20 на сто няма как да се случи, заяви Семерджиев днес.

По думите му могат да се намерят достатъчно резерви в ценообразуващите елементи и с механизмите, предвидени от самата наредба за определяне на цените, могат да се отложат някои приходи на "Булгаргаз", така че да няма резки промени в цената на природния газ.


Семерджиев посочи, че увеличение на цената ще има, защото се вземат предвид котировките на нефта на Средиземноморския пазар за девет месеца назад, а този период обхваща така наречената "либийска криза".


Продължава да е в сила правилото, че ако увеличението на цената на газа е с повече от пет процента, то ще бъде повишена и цената на парното, каза председателят на ДКЕВР. Ще се използват възможностите на топлофикационните дружества цената на парното да не бъде повишавана. Топлофикациите също са заинтересовани да няма повишение на цената, за да не намалява броят на топлофицираните жилища и да не се сменя видът отопление, посочи Семерджиев.


Той каза, че след издаването на изравнителните сметки за парно има заведени жалби от потребители основно срещу топлинните счетоводители, защото механизмът за определяне на сметките е сложен и хората не го разбират. Жалбите обаче не били повече отколкото през миналата година.


От 1 юли синьото гориво поскъпна с 4.71%, вместо с исканите от газовата компания 7 процента, което според шефа й Димитър Гогов ще доведе до малките количества газ, които ще бъдат купени за нагнетяване в газохранилището в Чирен за ползване през зимата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 10580 |19.07.2011 Апартамент на морето - колкото кола на старо! . 2| 5041 |08.06.2011 Икономически ръст - колкото преди кризата . 2| 5095 |16.05.2011 Пътуваме повече зад граница, отколкото у нас . 4| 4689 |14.09.2010 Топлото няма да скача, очакват спад в цените

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads