Реклама / Ads
0| 4979 |03.07.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Газова криза ще удари България

.
България, Словакия, Гърция и държавите от бивша Югославия, които все още не са членки на Европейския съюз, са най-застрашени от нова газова криза. Това стана ясно на заседанието на координационната група на ЕС по газовите въпроси вчера в Брюксел.
 

По време на срещата експертите са анализирали готовността на 27-те държави за потенциални проблеми с доставките и препоръчват на страните членки да се презапасят със синьо гориво.

По този повод изпълнителният директор на “Булгаргаз” Димитър Гогов уточни, че газохранилището в Чирен е пълно до горе. Според него ударното нагнетяване се прави сега не само заради посрещането на нуждите през зимния сезон, но и заради по-ниската цена на газа.

По думите му при евентуална нова газова криза, ако разчитаме само на хранилището в Чирен, можем да изкараме около 2 месеца. Гогов припомни, че един танкер с втечнен газ, купен още през януари, стои в Гърция и това е също възможност да се справим със ситуацията при нужда.
В момента “Булгаргаз” преговаря с концесионера на находището в Галата - “Мелроуз”, за превръщането на обекта във второ газохранилище. Ако преговорите бъдат успешни и държавната газова компания поеме управлението на находището, в близките месеци там могат да се нагнетят към 200 милиона куб. м. синьо гориво.

Българското правителство ще трябва да осъществи връзки и с газопроводните системи на Румъния и Гърция в най-кратки срокове, каквито са разпоредбите на ЕС. Досега от общността са ни отпуснати приблизително 30 милиона евро за междусистемните връзки, но при условие, че изграждането им стартира до 2011 г. В противен случай със сигурност тези пари ще бъдат загубени.

Европа се презапасява с природен газ заради неясната ситуация с резервите в хранилищата на Украйна. За да осигури безпроблемното транзитиране на руски газ до Еворпа, Украйна трябва да нагнети приблизително 20 млрд. куб. м. синьо гориво. От Киев обаче, не дават информация с какви количества суровина разполагат, след като сами намалиха доставките за собствени нужди.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7278 |29.06.2009 За всички сектори има изход от кризата . 0| 5330 |28.06.2009 Спадът в туризма удари родните авиокомпании . 1| 5377 |27.06.2009 ЕБВР дава 34.5 млн. евро на България за повишаване на енергийната ефективност . 0| 6431 |26.06.2009 Предлагат намаляване на ДДС и гъвкаво споразумение с МВФ за излизане от кризата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads