Реклама / Ads
7| 5080 |09.02.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Газпром и Турция стиснаха ръце за маршрута на Турски поток

.
Турция и „Газпром“ постигнаха съгласие за маршрута на сухопътния участък на "Турски поток" за по-нататъшни проучвания и проектиране. Това потвърди генералният директор на руската компания Алексей Милер след посещение в Турция, където се срещна с министъра на енергетиката Танер Йълдъз, съобщи ТАСС.
 

Дължината на участъка ще бъде 180 км. Точката на излаз на сушата ще е в района на Каякьой, точката за предаване на газа за турските потребители – Люлебургаз, а точката за изход на тръбопровода на турско-гръцката граница – местността Епсила.

 

В най-близко време се очаква издаване на разрешение за проектни и проучвателни работи и на новия турски морски участък от газопровода. „Газпром“ е готов да доставя в Европа чрез газопровода 47 млрд. куб. метра газ годишно и да завърши строежа на първата линия на газопровода до декември 2016 г.", каза Милер.

 

При проектирането ще бъдат отчетени нарастващите потребности от природен газ в района на Истанбул, като във връзка с това е уточнен обемът газ, който ще бъде доставян до границата между Турция и Гърция. Мощността на морския участък на газопровода от Русия до Турция ще бъде 63 млрд. куб. метра годишно, а предварителния срок за завършване на първата линия е декември 2016 г., съобщи още Милер.

 

На 1 декември 2014 г. „Газпром“ и турската компания „Боташ“ подписаха меморандум за разбирателство за строителството на морски газопровод от Русия до Турция през Черно море с мощност 63 млрд. Куб.и метра годишно, от които 50 млрд. куб. метра ще се доставят на новия газов хъб на турско-гръцката граница. „Турски поток“ ще бъде алтернатива на проекта „Южен поток“, който Русия реши да прекрати през декември миналата година. Трасето на газопровода по дъното на Черно море в по-голямата си част ще съвпада със съгласуваното по-рано трасе на „Южен поток“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 53| 6394 |03.01.2015 Руски експерт: Газов хъб ще се строи в Турция, не в България . 25| 7132 |22.12.2014 „Газпром” приключи с Южен, ще прави Турски поток . 73| 5889 |01.12.2014 Путин зачеркна ЕС, предпочете Турция . 3| 6385 |27.11.2014 Ангелкова преговаря с Турция, Русия, Китай за визите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads