Реклама / Ads
32| 9803 |03.04.2020 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Гечев към Горанов: За чий ви е държавен заем, при фискален резерв от 10 млрд. лв.

.
Румен Гечев Източник: БГНЕС
„Макар при извънредни обстоятелства, правителството предлага промени в бюджета на Република България при нулифицирана бюджетна прогноза – по обясними причини тя вече не е факт. Не е факт, че ще се увеличи БВП до 127 млрд. лв. Вече не е актуално, че бюджетното ни салдо ще бъде нулево. Вече не е възможно безработицата да бъде 4%, както е заложено, при никакъв сценарий за 2020 г.
 

Вече не е възможно средната работна заплата да е около 1400 лв. тази година и 1500 лв. догодина. Вече не е възможно, обърната е тенденцията, да се намалява държавният дълг – с предложената актуализация той би могъл още тази година да се повиши с 8,3%“. хТова заяви проф. Румен Гечев, народен представител от ПГ „БСП за България“, в Бюджетна комисия. Той добави, че направеното предложение за актуализация на бюджета е без средносрочна бюджетна рамка за 2021-2022 г., което поставя под съмнение всички предложени изчисления и че зад числата няма абсолютно никакви разчети.


„В предложената актуализация на бюджета има много големи загадки. Данъчните приходи намаляват със 7,7%, корпоративната печалба намалява с 3,2 млрд., доходите от физически лица – с 2,84 млрд., потреблението – с 6,54 млрд., а БВП щял да намалее само с 3%. Дано да е така, но няма как да стане според тези числа. Заложеният дефицит е 3,5 млрд. лв. – при сегашното положение това няма как да стане. Той ще бъде много по-висок“, категоричен е Гечев.


„Ако твърдите, че бюджетният дефицит ще бъде 3,5 млрд. лв., плюс 700 млн. лв. за Банката за развитие, то тогава защо искате да теглите 10 млрд. лв. нов заем? Възниква и въпросът – защо теглите държавен заем, при положение че твърдите, че има фискален резерв от 10 млрд. лв. Смисълът на фискалният резерв е точно такъв – в ситуация на криза да се ползва“, обърна се към финансовия министър социалистът. Той добави, че има основания да счита, че фискалният резерв се пази, за да бъде ползван догодина от управляващите за предизборни цели.


Гечев се усъмни и в данните на правителството, че безработицата ще се увеличи само с 2%, при положение че вече има лавина от регистрации на пазара на труда.
„Според вашите данни България и Китай ще са единствените държави в света, които ще си запазят положителния растеж на икономиката. В Германия, Италия, Испания и Франция прогнозират спад 4-8%, а в България, силно зависима от европейските икономики, спадът ще е едва 3% – по каква теория ще стане това“, недоумява депутатът от левицата.


„България предлага най-малкото участие на държавата в спасяването на бизнеса в цяла Европа – няма такова съотношение 60/40. Румънците предлагат 75%, във Великобритания, дясна икономика – 80%. Не БСП, а Стопанската камера, бизнесът каза, че само 8% от фирмите ще се възползват от тази мярка“, каза още Гечев.


Румен Гечев не вижда никакви реформи за спестявания от страна на администрацията и припомни, че правителството е заявило, че ще спести 1 млрд. лв. от купуването на кораби. „Този милиард къде е, защо го няма тук? Ще го харчите ли или той също ще е скрит резерв?“, попита той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5425 |20.01.2020 ”Национална лотария” сезира ЕК за подготвяния държавен монопол в хазарта . 6| 7131 |28.11.2019 Румен Гечев бие камбана: Бюджетът не ни подготвя за кризата . 1| 5774 |10.07.2018 Румен Гечев: Брюксел широко са отворили врати за китайски инвестиции . 2| 6157 |17.05.2017 Горанов: Има възможност за вдигане на минималната работна заплата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads