Реклама / Ads
39| 5079 |23.03.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

ГЕРБ горещо защитава „Белене”, не било авантюра

.
АЕЦ
ГЕРБ веднага отговори на критиките на сините, отправени към проекта за втората ни атомна централа от лидера на СДС Мартин Димитров и горещо защити АЕЦ "Белене".
 

Правителството на ГЕРБ е национално отговорно правителство, заяви Валентин Николов на брифинг в парламента по повод атаките на сините, че кабинетът "Борисов" бърза да подпише договора за новата ни атомна централа.

Не бихме се впуснали в авантюра, която ще ощети българския потребител и българския гражданин, подчерта той.АЕЦ „Белене" ще се конкурира на свободния либерализиран пазар, който Европа ни задължава да въведем още от тази година, коментира още Николов.

По думите му в меморандума, подписан между българското правителство и руската страна, ясно е записана цена на централата - 6,28 милиарда евро. Това е сумата, над която не може да скача цената на АЕЦ "Белене", заяви Валентин Николов. Над тази цена обаче НЕК трябва да изгради определена инфраструктура за още 800 милиона евро.

Като спекулативни и необосновани от ГЕРБ определиха цифрите, оповестени от сините по-рано през деня. Според Валентин Николов заемите за строителството на новата ни централа ще се изплатят с цената на тока, който ще продава. Той бе категоричен, че България е договорила една от най-евтините централи.

От управляващата партия защитиха втората ни АЕЦ с аргумента, че тя ще създаде много нови работни места и то в условията на криза.

Зелената енергия все още е много скъпа, каза още депутатът от ГЕРБ и подчерта - нашите дъщери и внуци ще ни благодарят, че сме направили тази инвестиция.Той атакува сините, намеквайки, че си задавал въпроси относно подписани в далечната 2001 година договори за ТЕЦ Марица Изток 1 и 3, с което НЕК се задължава да купува тока, произведен от тях. Николов коментира, че такава клауза за строителството на новата централа в Белене няма. Има място за АЕЦ „Белене", категоричен е той.

Това е проект последно поколение, коментира от своя страна и Диан Червенкондев, като изтъкна, че проектът за новата централа е одобрен от ЕК. Според него в АЕЦ "Белене" ще бъдат внедрени най-новите технологии. Страната ни продължава разговорите с руските ни партньори да се гарантира възможно най-високо ниво на сигурност.

От ГЕРБ сравниха централата в Япония като автомобил от 60-те, обяснявайки, че нашата в Белене ще се равнява на най-нов модел с най-новите технологични екстри. От ГЕРБ обещаха, че няма да допуснат проект, който да се плаща от българските граждани, нито пък народът да плаща скъп ток.

Говорим за платена научна фантастика в момента. С тези думи Петър Курумбашев от БСП се включи в словесната "престрелка" между ГЕРБ и Сините. По думите му цената на" Белене", която се коментира, е около 6 млрд. евро.Този проект за 60 години ще генерира 100 млрд., категоричен е червеният депутат. Според Курумбашев инвестициите в централата България ще си възвърне за 12-15 години.

По негово мнение ще има огромна нужда от електроенергия, както за България, така и за износ. Трябва да се има предвид, че и много от нашите ТЕЦ-ове ще излязат от експлоатация, подчерта той.Много е грозно в момента да се спекулира със страховете на хората покрай това, което стана в Япония, защото виждате, че няма нито една сериозна държава, която да закрива реактори, категоричен е Петър Курумбашев.

Според него трябва да имаме самочувствието, че реакторът на АЕЦ „Белене" ще бъде много по-модерен от японските и американските реактори.На въпрос има ли опасност от земетресение на площадката в следствие на което у нас да има ядрена катастрофа, както в Япония, Курумбашев изтъкна: "Разлом има в главите на някои хора".

В момента 5 и 6 блок на Козлодуй правят 800 млн. лв. годишно, кажете има ли друга индустрия, която да го прави. Освен саденето на картофи, посочи още червеният депутат, визирайки явно факта, че премиерът Борисов никога не си е купувал картофи, тъй като по думите му - винаги семейството му си ги е садило сам.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5573 |02.11.2010 Борисов горещо подкрепи АЕЦ "Белене" . 0| 4764 |21.07.2010 Нов закон за обществените поръчки обмисля ГЕРБ . 11| 5140 |14.07.2010 Велчев: Постната пица на ГЕРБ не е дори “циганска баница” . 4| 4990 |07.07.2010 ГЕРБ подхваща промените в Закона за кредитите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads