Реклама / Ads
13| 5176 |06.07.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

ГЕРБ стопира приватизацията на пощите

.
Искра Фидосова оттегли от дневния ред на парламента точката относно проекта на закон за изменение и допълнение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, внесен от група депутати от ГЕРБ.
 

Това стана дни, след като синдикатите заявиха, че имат обща готовност за стачка с колективите в „Български пощи " ЕАД срещу приватизацията на пощите. 

Причина за промяна на позицията на управляващите е, че все още няма яснота дали е съвсем законно дали депутати могат да предлагат държавни дружества да се изваждат от забранителни списък за приватизация. Социалистите пък вчера официално са се заканили на управляващите, че ще атакуват законосъобразността на промените в закона, внесени от ГЕРБ.

Именно с този закон „Български пощи " ЕАД се изваждаха от забранителния списък за приватизация. Затова и протестите за утре се отменят. До края на 15 юли обаче продължава събирането на подписите срещу приватизацията на пощите.

Събраните подписи ще бъдат връчени на министър-председателя Бойко Борисов.

Синдикатите обаче остават в готовност за протестни и стачни действия за защита интересите на работещите близо 13 хиляди служители в „Български пощи " ЕАД и национални интереси на страната до оттеглянето на предложението направено от групата народни представители от ГЕРБ.

Междувременно в кулоарите на парламента бившият транспортен министър в кабинета на Тройната коалиция и депутат от БСП поиска законопроектът за изменение и допълнение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол,внесен от четиримата народни представители от ГЕРБ, не само да бъде изтеглен от дневния ред на НС за тази седмица, а да бъде изтеглен изцяло като законопроект.

Той поясни, че инициативата за изваждане на предприятия от забранителния списък за приватизация може да дойде единствено Министерски съвет. Според Мутафчиев от предложенията на ГЕРБ прозират лобистки интереси към четири апетитни предприятия - „Български пощи", АДИС, Военното издателство и Орфей.

Интересно е, че когато се предлагат подобни законопроекти от управляващото мнозинство, няма никакви мотиви каква е целта на изваждането на тези предприятия от списъка, смята още есктранспортният министър в кабиента "Станишев".

Социалистите са предложили законопроект, в който задължават българското правителство за всяко едно предприятие, което ще бъде извадено от списъка, да представи стратегия за неговата приватизация.

За съжаление, този наш законопроект беше категорично отхвърлен, посочи Петър Мутафчиев. Да се надяваме, че разума ще надделее и в пленарна зала ще бъде подкрепен, допълни той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5755 |20.05.2011 М. Дикме: Приватизацията на Булгартабак ще покаже има ли заиграване ГЕРБ-ДПС . 0| 4841 |09.05.2011 КНСБ с четири искания за приватизацията на „Булгартабак” . 3| 6443 |26.04.2011 Започва приватизацията на "Булгартабак" . 2| 5096 |22.05.2010 Приватизацията с нов надзорен съвет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads