Реклама / Ads
0| 5310 |15.07.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Глобяват застрахователи за нелоялна конкуренция

.
14 застрахователни компании и тяхната асоциация ще трябва да платят глоби в размер на общо 2.5 млн. лв. заради картелно споразумение помежду им. Това е окончателното решение на 5-членен състав на Върховния административен съд (ВАС).
 

Наказани са "Булстрад", "Български имоти", "Лев инс", "Алианц", "Армеец", "Виктория", "Дженерали", "Евроинс", "Бул инс", "Интерамерикан", "Общинска застрахователна компания", "ХДИ", "ДСК Гаранция" и "Енергия", а също и Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ).

Така Темида потвърждава решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отпреди 1 година година, че дружествата са се споразумяли за въвеждане на минимална цена на задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Единствените две компании, които предлагат "Гражданска отговорност" и остават извън списъка на глобените, са "Уника" и "ДЗИ".

Причината за наказанията е приетият през декември миналата година от компаниите меморандум за развитие на дейността по сключване на застраховки "Гражданска отговорност". Според КЗК, въпреки че не е влязъл в сила, документът е споразумение, което цели определянето на единна минимална премия по застраховката. Според тях това е грубо нарушение на принципите на конкуренцията. Аргументът на застрахователите беше, че цената на "Гражданската отговорност" е твърде ниска и от тяхна гледна точка решението на КЗК е неадекватно и няма да доведе до намаляване на цените на полиците.

По думите на шефът на "Армеец" Румен Георгиев за последната година премията по застраховката се е качила близо два пъти по пазарни причини, въпреки действията на КЗК. Цените на "Гражданска отговорност" са се повишили с около 30% за първите шест месеца на тази година - от около 140 на 180 лв. за най-ниския клас автомобили.
В тази връзка той коментира, че сега те могат да реагират неадекватно и да вдигнат цените 4 пъти, за да достигнат те европейските - 300 евро на година.

За неправилно счита решението на ВАС и Орлин Пенев, шеф на "Алианц" България, особено в момент на криза. Той заяви , че обмислят да отнесат случая до Европейския съд.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4901 |13.10.2008 Глобяват с 300 хил. лв. Пловдивския панаир . 2| 5922 |01.10.2008 Застрахователите празнуват своя професионален празник . 10| 5310 |04.08.2008 Застрахователите: „Гражаданска отговорност” с 40% ръст на година . 0| 5482 |04.08.2008 Застрахователите: „Гражаданска отговорност” да се вдига на година с 40%

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads