Реклама / Ads
0| 5720 |05.11.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Готови са първите междинни резултати от изпълнението на проект за оптимизация на НОИ и НЗОК със средства от ЕС

.
Приключи изпълнението на Дейност 1 „Извършване на сравнителен анализ на моделите на управление и организационно структуриране на НЗОК и НОИ със структурата и моделите в други страни-членки на Европейския съюз” по проект
 

 „Провеждане на оптимизация в държавни институции“, реализиран с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд“. Бенефициент по проекта е администрацията на Министерския съвет.

 



Дейността включва три основни поддейности, при изпълнението на които са изготвени анализи с експертна оценка за дейността на НЗОК и в които са направени препоръки и предложения за промени в системата на Националната здравноосигурителна каса.

 

В рамките на първата поддейност е изготвен преглед на организационно-управленските модели и на законодателството, регламентиращо структурата и дейността на НЗОК. Изведени са препоръки НЗОК да изготвя регулярни анализи за потребностите от здравни дейности, да въведе дългосрочно планиране на приходите и разходите, както и да разработи стратегически цели относно задължителното здравно осигуряване. Препоръчва се и въвеждане на финансови стимули за профилактика и превенция на отделни заболявания. Като примери за успешното им въвеждане са посочени здравните системи в Германия и Великобритания.

Извършен е и преглед на основните реформи на здравноосигурителните системи на страните членки на ЕС. Идентифицирани са няколко основни подхода за тяхното реализиране в различните страни членки. Такива са: премахване на тавана на осигурителния доход, увеличаване на дела на здравното осигуряване във финансирането на здравната система, ръст на данъчните приходи, както и увеличаване на дела на частното здравно осигуряване и регламентирано доплащане от пациентите и други.

При сравнителния анализ на база няколко основни критерии е  извършен преглед на моделите за управление в структури, релевантни на НЗОК в Естония, Германия, Дания, Полша, Великобритания, Унгария и Холандия. В анализа са изведени препоръки по отношение на НЗОК, систематизирани в четири направления – институционална организация и организационна ефективност, финансова ефективност и устойчивост, договаряне с изпълнителите на медицинска помощ и контрол на обема на качеството и дейности за осигуряване на публичност, достъпност и прозрачност в дейността на здравната каса.

 

Проектът е в пълно съответствие с целите на административната реформа за оптимизиране дейността на администрацията и ще има ключово значение за дейността на две от най-големите структури в държавната администрация.

 

Аналогичен анализ е изготвен и за Националния осигурителен институт. Пълните доклади са публикувани в секция „Публикации“ на Портала за обществени консултации www.strategy.bg.

 

"Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.”

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5934 |29.10.2012 Уж сме бедни, a сред първите по харчене за ваканции? . 10| 6162 |24.10.2012 Накрая: Борисов минава по готовия Дунав мост 2 . 3| 6543 |10.02.2011 Документите за "Хемус" и "Марица" готови през март . 2| 4960 |16.09.2010 КНСБ готови за протести срещу пенсионната реформи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads