Реклама / Ads
5| 6220 |22.06.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Градът на щастието - Ахтопол

.
Ако все още не сте решили къде ще прекарате отпуската си това лято, то можете да посетите едно от прекрасните кътчета по нашето Черноморие характерно със своето спокойствие и чистота, а именно Ахтопол. Този красив град е най-южният на българското крайбрежие.Той е признат за един от най-екологично чистите в Европа. Разположен е на 86 км южно от Бургас, близо до Царево и Малко Търново в полите
 

Ахтопол е популярен туристически център и има богато културно-историческо наследство. Тук слънчевите дни в сравнение с останалото Черноморие са най-много, а температурата на водата е по-висока (около 25оC). Плажната ивица, покрита със ситен пясък е дълга 2 км.

Ахтопол е предпочитано място за почивка от семейства и хора, търсещи спокойствие и усамотение.

IMG_6808.JPG Името на града датира от дълбока древност. Ахтопол е построен на място, където някога е имало тракийско селище. Около 6 век преди новата ера градът е колонизиран. Римляните го нарекли Peronticus. Византийският владетел Агатон възстановява селището след варварските нашествия и му дава името Agatopolis (“Град на щастието”), което се запазва и до днес. Към края на 14 век турците превземат Ахтопол и го преименуват на Ахтенболу. Градът е изгарян и унищожаван много пъти от морски пирати. Съвременният град е построен изцяло наново. Все още са запазени части от градските стени, стенопис, изобразяващ формирането на Първата българска държава през 681 г. Интерес представляват църквата “Възнесение”, построена през 1776, манастирът “Св. Яни” и чешма с изображение на тракийски конник.

Ако след всичко това вече се замисляте дали да не отскочите до там, то можете да посетите това прелестно място по два начина - с автобус или с автомобил. Автобусите са комфортни и пътуването минава сравнително бързо. Цената на билета от София в едната посока е 29 лева, а за двете излиза 54 лева. Компаниите за превоз предлагат и намаления за ученици. С автомобил също е приятно стига да не сте шофьорът. Но пък имате повече свобода да спирате където и когато поискате. Друг малко по-скъп начин да стигнете в Ахтопол е със самолет до Бургас и после с автобус, тъй като има редовен транспорт до Бургас и Созопол. Що се отнася до това къде може да се отседне, то в Ахтопол има много почивни станции, хотели, както и един от малкото запазили се по Черноморието функциониращи къмпинги - “Делфин”. Предлагат се и частни квартири. Цените са ниски. Леглата варират от 6 до 15 лева в зависимост от удобствата и месеца, в който сте отседнали. В хотелите нощувката струва около 20-30 лева на легло през юни и до 40 лева в пика на сезона за три и четири звезди. В петзвезден луксозен хотел ще платите около 50 лева на вечер. Целият град е обсипан с малки китни ресторантчета и барове. Там туристите могат да се насладят на вкусните морски деликатеси и свежи летни коктейли на достъпни народни цени.

За доброто настроение на гостите града педлага редица атракции и развлекателни заведения.

IMG_6805.JPG
 снимки Вяра Йовева

 Ако не сте любители на събирането на тен на плажа, то можете да разгледате забележителностите наоколо. На 5 км южно от Ахтопол е устието на река Велека, най-красивата на българското Черноморие, макар че реките Ропотамо и Камчия не й отстъпват. Mестността е известна с уникалните си природни ресурси, подтикнали еколози от цял свят да изследват редки видове растителност и животински свят, характерни за екологично чистите райони, останали сякаш недокоснати от човешката ръка и до днес. Селцето Кости, известно с нестинарските танци, се намира близо до устието на реката. А на 3 км северозападно от Кости е първият български резерват “Силикосия”, където е запазена характерна само за Странджа планина растителност. На 10 км южно от град Ахтопол е разположено с.Синеморец, последното населено място преди границата с Турция. Биосферният резерват “Лопушна” е на около 30 км югозападно от града. 3 км на север се намира село Варвара – любимо място за водолазите, заради подводните рифове и вдлъбнатини. "ФН"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5773 |22.06.2007 Яхти за над 6 млн. лева ще бъдат изложени на пристанището в Созопол . 0| 5724 |21.06.2007 За 25 евро ще летим до Дортмунд . 0| 5413 |21.06.2007 Инвестират над 500 хил. лева в туризма в Лудогорието . 2| 5556 |21.06.2007 Пет месеца работим за данъците, спасението е в намаляване на осигуровките с 12 на сто

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads