Реклама / Ads
1| 6098 |29.04.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

"Гръцката зараза" заплаха за България?

.
България, Румъния и Унгария са изложени на най-голям риск от кризата в Гърция. Това предупреди базираната в Лондон водеща консултантска компания в областта на макроикономиката "Capital Economics, цитирана от агенция Bloomberg, предаде БНР.
 

Един от анализаторите на компанията, Нийл Шиъринг, подчертава, че нито една страна не е имунизирана срещу затрудненията в Гърция и по всяка вероятност финансовите пазари в региона ще пострадат още повече, ако ситуацията не бъде поставена под контрол. Британският икономист отбелязва и че проблемите на Гърция са намалили изгледите за бързо приемане на еврото от източноевропейските страни.

Подобно предупреждение отправи и главният анализатор на "Данске банк" Ларс Кристенсен, според когото българските авоари са най-застрашени от "гръцката зараза". Той препоръча на инвеститорите да стоят за момента далеч от централно и източноевропейските пазари.

В същото време Тристранката прие сроковете за изпълнение на одобрените антикризисни мерки, като вече е добавена и последната - 60-та мярка от правителството, с която се въвежда нова схема за изплащане на болничните.

Последният официално обявен вариант, който трябва да бъде гласуван на заседание на Министерски съвет през следващата седмица, предвижда поемането на първите два дни на болничните от работодателя, а третият ден - за сметка на работника.

Управляващите предлагаха различни варианти за разтоварване на НОИ от ангажимента да изплаща втория и третия ден от болничните, както беше досега. Аргументът, който изтъкна социалният министър Тотю Младенов е злоупотребите с болничните, което натоварва бюджета на осигурителния институт.

Сред новите схеми има и вариант първият ден да е за сметка на работника, а следващите два дни да се плащат от работодателя. Работодателите се съгласиха на вариант, при който да поемат и трите дни, но при условие, че изплащат по 50% от дневното възнаграждение на служителя.

Синдикатите отхвърлиха тези варианти и поискаха работодателят да поеме 100% от първия ден и по 80% от останалите два дни. Правителството пък остава с намерението да натовари работодателите с общо 160% за първите два дни, а третият да не се плаща.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6302 |29.04.2010 GSM-оператори бойкотират клиенти с "махленски номера" . 3| 5327 |28.04.2010 Руснаците ще почакат за АЕЦ „Белене” . 3| 5227 |28.04.2010 Бизнесът изпраща април с оптимизъм . 0| 6182 |28.04.2010 Световни асове в туризма борят кризата в бранша

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads