Реклама / Ads
33| 7895 |25.03.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Хампарцумян: Икономиката не е публичен дом

.
Левон Хампарцумян Източник: Булфото
Новите лица в политиката представляват опасност за икономиката, смята финансистът Левон Хампарцумян от Асоциацията на банките в България. Той изтъкна, че в тази сфера има нужда от хора с опит, като подчерта, че „икономиката не е публичен дом".
 

Бившият депутат от Коалиция за България и финансов министър в кабинета на Тройната коалиция Пламен Орешарски обясни позицията на БСП спрямо плоския данък, който партията въведе, а сега възнамерява да отмени, ако дойде на власт. „В партията винаги е имало дебат за плоския данък," призна той пред bTV, като посочи, че и в обсъжданата в момента предизборна програма се предвижда въвеждането на прогресивното подоходно облагане.

Левон Хампарцумян контрира, че въпросът дали данъкът е висок, или нисък, измества фокуса на дебата от това за какво се харчат постъпленията от него и дали имат необходимия социално-икономически ефект. „В добри години приносът на плоския данък е да насърчи предприемачеството," коментира той.

В разговора се намеси и финансистът Емил Хърсев, който коментира ефекта на данъчното законодателство върху бизнеса, цитирайки мисъл на Конфуций, че „има много начини да убиеш котка, но те до един са ефективни". Именно тук се намесва ловкостта на политиците, смята  Емил Хърсев.

И тримата експерти се обединиха около тезата, че евентуалното „спасяване" на българската икономика чрез заем отвън би имало прекалено неблагоприятни последици. „Не можем да изядем повече, отколкото сме произвели и това е икономическият закон", посочи Емил Хърсев.

„Лошо е да вземаш заеми, които не знаеш как ще платиш", смята пък Левон Хампарцумян.

„Ако се изкушим да вземем заеми, след време ще плащаме много висока цена", предупреди и социалистът Пламен Орешарски. Той допълни, че заплатите са свързани с конкурентноспособността. „Без реални промени в икономиката волевото увеличение на минималната работна заплата най-малкото означава повече хора на улицата", категоричен е той.

Тримата финансисти не спестиха критики към управлението на финансовия министър в кабинета „Борисов" Симеон Дянков, когото обвиниха за несигурността на бизнес средата в България през последните няколко години.

„Има проблеми с възстановяването на нормалния бизнесклимат. Такъв няма заради лошата външна среда, но и заради хаотична вътрешна политика, която внесе голяма несигурност в икономическите среди", коментира Пламен Орешарски, според когото бизнесът в България се нуждае от сигурност и предсказуемост на данъчната политика.

По думите му, е необходимо спешно премахване на административни мерки от „рекетьорски тип". Хампарцумян пък смята, че професията се оказа по-голяма от Дянков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6903 |20.03.2013 ЛИДЕР-НИЕ: Развитието на икономиката - национален приоритет . 25| 6057 |04.03.2013 Л. Павлова: Изтървахме икономиката от престараване . 3| 5649 |02.12.2012 Д. Добрев: 1% ръст на икономиката ни е малко . 6| 5307 |12.08.2011 Икономиката ни тръгна нагоре

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads