Реклама / Ads
0| 4741 |05.06.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Хаос с визите за руски туристи

.
Дълги опашки от чакащи за визи се вият пред българските консулски служби в Москва и в други руски градове. Една от причините е, че от 1 юни влязоха в сила новите споразумения с ЕС за облекчен визов режим. Същевременно консулската служба в Москва бе съкратена с една четвърт. Промени настъпиха и в руския закон за туризма, припомня Дойче веле.
 

Според поправките в него, в регистъра на "Ростуризъм" се вписват само фирмите, платили около 150 хил. евро гаранция. От над 10 хиляди туристически фирми обаче условието засега са изпълнили 1 200.
Намиращите се извън списъка са обявени за незаконни. Затова българските им партньори трябва да правят справка преди да сключват договори. Финансовата гаранция служи за защита на потребителя при лошо качество на туристическия продукт.
Недоволните клиенти, които миналата година имаха претенции главно към обслужването в българските курорти и строителните работи, вече могат да предявят иск за финансова компенсация от изпратилата ги фирма. А тя ще търси връщане на платените глоби от недобросъвестни български курорти и хотели, коментира Дойче веле.
Главните оператори по българското направление се вписаха в новите изисквания. Но прогнозирайки възможни проблеми с визовите служби в пиковите летни месеци, за разлика от минали години ги затрупаха със заявки почти за целия сезон.
Дълга опашка се изви и пред българската консулска служба в Москва, придружена с правене на списъци и нервни изблици. Обяснява се със засиления интерес към индивидуални пътувания, включително и свързани с придобита собственост в България. На тази опашка обаче няма представители на т.н. "организирани туристи", оформящи основния поток, защото големите фирми използват разработената система за електронно подаване на документи.
Според новото споразумение между ЕС и Русия се въвежда единна визова цена - 35 евро за обикновена и 70 евро за експресна виза. Под натиска на туристическата индустрия София обяви, че за този сезон ще работи по изключение по старите цени - 20 евро за виза за несъществуващата в ЕС категория "организирани туристи". Очевидно натискът ще продължи, тъй като туристически оператори са недоволни от намаляването на възрастовата граница за безплатни визи за деца - преди ги получаваха до 14 годишна възраст, сега важи само за деца до 6 години. Явно реверансът с ценовата отстъпка цели да се отклонят обвинения за евентуален срив на броя на руските туристи при ожесточената конкуренция със съседни балкански страни, обобщава германското радио. "ФН"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4667 |13.05.2007 И това лято туристите ще газят вар и кал по морето . 0| 6582 |20.05.2007 Арабски туристи с мерак да почиват у нас . 0| 5164 |13.05.2007 И това лято туристите ще газят вар и кал по морето . 0| 5734 |16.05.2007 Анелия Крушкова, председател на ДАТ: Всяка нестабилност в България отблъсква туристите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads