Реклама / Ads
4| 6431 |15.04.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Хляб и козунаци - раздорът на производители и търговци

.
Източник: Булфото
След доставките на козунаци по супермаркетите, сега са застрашени и тези на хляб, заплашиха собствениците на фурни. Производителите не са съгласни с условията и големите отстъпки, за които ги натискат от големите търговски вериги. Те от своя страна защитават исканията си с по-ниските крайни цени на хляба.
 

Марияна Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите, заяви пред Нова телевизия, че сивата икономика расте, а държавата не прави нищо. В същото време заради липсващи нормативни рамки цената на всеки продукт в търговските вериги не е защитена.

„Този процес в икономиката е известен като съзидателно рушене, което означава, че неконкурентно способните бизнеси и производители биват изхвърлени от пазара", каза от своя страна Йордан Матеев, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия.

На въпрос не правят ли дъмпиг той отговори, че той е забранен. „Няма как да го правим, но е възможно, ако срока на годност на даден продукт изтича", отговори той.
„На пазар оцеляват тези, които предлагат високо качество на добри цени", категоричен беше Матеев.

Ако един хляб се доставя в рамките на 60 ст. и в този хляб е цялата себестойност на продукта, реално доставчикът получава около 40 ст. Това значи, че продуктът се продава под себестойност. Разликата я покрива доставчикът, обясни Кукушева.

Аз не съм съгласна производителят на хляб да плаща на търговската верига нейните разходи, заяви производител от Бургас. Според Пеева разходът (суровини и енергия) за един хляб 650 - 700 грама е около 40 стотинки. От там нататък има опаковане, инвестиции и т.н. Крайната цена няма как да бъде под 65 - 70 стотинки, категорична бе тя и допълни, че производителите се борят за 5 - 10 процента печалба или 7-8 стотинки от хляб.

Политиката на договаряне изкривява пазара. Когато един продукт е на промоция в дадена верига, той става непродаваем на останалия пазар, коментира от студиото Марияна Кукушева. Тя напомни, че днес на първо четене ще се гледа Законът за защита на конкуренцията и настоя за регулация, която да определи правила за пазарно присъствие.

Хлебопроизводители и сладкари в Бургас вече заявиха, че ще бойкотират доставките на козунаци за големите търговски вериги. Причината е, че условията, които те ни поставят, са много тежки, посочи Димитър Людиев, председател на регионалната структура на Съюза на сладкарите и хлебарите в региона.

По думите му е масова практика да се натискат местните производители. Всеки може да направи своя избор дали да работи с големите търговски вериги или да не работи с тях, заяви Йордан Матеев, изпълнителен директор на Сдружение за модерна търговия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 8297 |18.09.2013 Контрабанден хляб от Румъния ни заплашва пазара . 34| 7225 |31.07.2012 М. Найденов: Няма как хлябът да стане 2 лв.! . 1| 4786 |03.08.2011 М.Найденов: Няма причина за поскъпване на хляба . 28| 6625 |05.04.2011 Министър Найденов показа пухкав хляб за отслабване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads