Реклама / Ads
1| 6849 |13.08.2019 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Христо Казанджиев: Каспийски газ от Туркменистан е пиар акция

.
Христо Казанджиев
„Каспийски газ да захранва нашия хъб „Балкан“ – възможно е, но е малко вероятно, тъй като фронт държава, чрез която може да се реализира това, беше анонсирана Русия.
 

Изглежда премиерът е забравил, че през 1997 година България сключи договор с Туркменистан за доставка на 1 млрд. куб. м, подписан от Васил Филипов, и в момента, в който се поиска от руската страна да предостави достъп до мрежата, Русия буквално ни каза „духайте супата“. Затова в този аспект и по този маршрут вероятността за доставка на каспийски газ е малко вероятна“. Това каза пред БНР Христо Казанджиев, енергиен експерт в Българския енергиен и минен форум.

 

Според него възможност за доставка има - през южния коридор през Иран до Турция: „Но и това е малко вероятно предвид геополитическата обстановка. В по-дългосрочен план след изграждане на транскаспийския газопровод Туркменистан – Азербайджан тези възможности се увеличават. Всичко изговорено от премиера Бойко Борисов до този момент го възприемам като пиар акция за демонстрация, че България има определени позиции. За съжаление тези позиции като правило се реализират, когато България е на опашката на всички страни, вече анонсирали своите интереси“.


„България трябва да реализира много проактивна политика в сферата на енергетиката, това също не се забелязва от нас. Като че ли нещата са оставени на самотек, изхождайки от принципа, че на слепите врабчета Господ им свива гнездата“, посочи още експертът.

 

По думите на Христо Казанджиев възможностите пред България не са само за руски газ, но и за румънски, и за добив от неконвенционален тип източници.

 

Проблемът е, че в България има една мълчалива договорка да не се нарушават интересите на Русия в България, което говори зле за нашата страна , смята Казанджиев.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 6966 |25.06.2019 Асен Христов от „Еврохолд“: 335 млн. евро ще платим за ЧЕЗ, 300 млн. са от две банки . 17| 8999 |27.10.2018 Хр. Казанджиев: КЗК и ”Лукойл” да обяснят защо поскъпват горивата . 6| 7008 |16.07.2018 Христо Иванов: Влизането в еврозоната е нов мониторинг . 1| 5518 |22.11.2017 Топмоделът Мила Христова избра REFAN

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads