Реклама / Ads
12| 7388 |09.06.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Л. Христов: Кредитите в България са менте

.
Любомир Христов Източник: bTV
На българските договори за кредити между банките и клиентите трябва да пише: „Съгласие да ми бъдат извивани ръцете”. Реално ипотечните кредити в България са менте. Рискът не е споделен справедливо между кредитодателя и кредитополучателя. У нас той е сведен до абсурд. Прехвърлен е изцяло върху клиента.
 

Скандалната теза за порочното функциониране на финансовите институции у нас бе лансирана от Любомир Христов, бивш член на Управителния съвет на БНБ. В дебат по bТВ, дали да очакваме скок на лихвите по кредитите Христов бе категоричен, че родните банки нямат правото да взимат печалби, след като оставят риска по кредитите изцяло на получателя му. Това означава единствено, че те не знаят и не познават риска, и не трябва да имат претенции за печалби, предупреди икономистът. Той е категоричен, че по вече сключени договори за кредити неправомерно и антиконкурентно е да се повишава цената на заемния капитал. В цивилизования свят така не правела никоя сериозна кредитна институция. Там стриктно се спазвали три железни правила:

1. Клиентът да разполага с целия пакет от информация за кредита, за да може да прецени при какви условия и параметри да вземе заема.
2. По време на кредита да получава редовно и ежемесечно извлечения, от които да разбира и да сравнява, дали да очаква скок на процента.
3. Ясен механизъм за разрешаване на спорове и жалби по кредити.

В България обаче и за трите условия банките си затваряли очите и ушите, но в техен интерес било да се придържат към добрите практики на Европа, каза Любомир Христов. Лихвеният процент трябвало да се променя на базата на стандартен индекс, плюс фиксирана надбавка за банката. Христов е категоричен, че у нас не може да се говори за 20-годишен ипотечен кредит, защото реално го финансираме със серия от три месечни кредити, на които лихвата се определя 4 пъти в годината. Голям проблем за страната е и липсата на добра система за защита на потребителя. Това означавало, че по отношението на кредитите между банката и съда, трябва да има арбитър. За всичките пропуски длъжник на хората били законодателите, които трябвало нормативно да променят правилата.

По-рано пък министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков предупреди, че вдигането на лихвите по кредитите на потребителите ще доведе до верижна реакция, и много потребители няма да могат да обслужват нормално заемите си.
Преди седмица пък от партия „Атака” открито призоваха правителството да се намеси и регулира кредитния пазар.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5016 |08.06.2010 Лихвите по кредитите се готвят за скок . 0| 4948 |03.06.2010 България се възстановява, но рисковете остават . 5| 5339 |27.05.2010 Скоро България ще удари дъното, алармира Трайков . 2| 5294 |25.05.2010 България в топ 3 по евтини разговори в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads