Реклама / Ads
12| 5672 |12.02.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Б. Ячев пред Фрог: Веригите да имат квота за местно производство

.
Борис Ячев
Патриотичният фронт подкрепихме принципно поправката в Закона за защита на конкуренцията. С конкретни текстове обаче не сме съгласни. Предложихме да не излиза като партийна идея на определена политическа сила, да се направи дебат и общ законопроект. Не знам поради каква причина решиха да го предложат от името на БСП и това политизира закона, коментира пред Фрог нюз народният представител от Патриотичния фронт Борис Ячев.
 

Не сме съгласни с няколко неща. На първо място Законът заобикаля проблемите. Проблем са големите търговски вериги, които имат високомерно отношение към дребните български производители. В текстовете се избягва понятието „монополист”, понятието „голяма търговска верига” и е вкарано едно понятие, което на нас не ние ясно какво означава – „значителна търговска сила”. То е синоним на търговска верига, на монополист, на международен консорциум, разяснява депутатът.

 

В понятието „значителна търговска сила” подлежат на контрол търговци с годишен оборот над 50 млн. лева. Защо точно такава сума? Липсва всякаква икономическа обосновка. Вероятно става дума за лобистки интереси. Някоя от търговските вериги може да има 45 млн. оборот и затова е дадено 50 млн., допуска Ячев.

 

Единствено полезно в Закона е въвеждането на така наречените типови договори, които трябва да бъдат еднакви при всички търговски вериги. Хубавото на Закона е, че се опитва да даде равен старт на българските производители, когато се договарят с търговските вериги, без значение дали са български или чуждестранни. Сега едната верига има едни условия, другата – други. Не може с една и съща опаковка да влезеш във всяка търговска верига. Трябва да се уеднаквят условията, които търговските вериги имат към производителите.

Ако Законът остане в същия вид, няма да го подкрепим. На него са му извадени отровните зъби, което пречи на реализацията на българския бизнес.

 

Имаме за модели от Франция и Белгия, където много силно е застъпен протекционизмът. Има възможност да не се бие с европейското законодателство. Трябва да има норми за свежа продукция – а тя е да речем да е произведена и предоставена в радиус от 150 км. Тогава ще се даде предимство на по-малките местни производители. Търговските вериги да имат квота за местно производство. Това го има в холандското законодателство, сочи Ячев.

 

Родните производители не са единни. Има няколко асоциации, които се разминават във вижданията си. Законът се подкрепя от Съюза на произведено в България, но Индустриалната камера, Камерата на търговци и производители не, допълва народният представител.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5322 |11.02.2015 "Булгаргаз" предлага на ДКЕВР намаление на цената на газа . 22| 8041 |09.02.2015 Л. Луканов пред Фрог: Плевнелиев иска не родни, а чужди търговски вериги . 0| 6544 |07.02.2015 Moody‘s присъди предварителен рейтинг Baa2 със стабилна перспектива на България . 27| 6173 |04.02.2015 Добрев: Санирането не е предизборна кампания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads