Реклама / Ads
7| 4784 |13.11.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Ядрените централи у нас са устойчиви на бедствия и аварии

.
Резултатите от стрес тестовете на ядрените съоръжения - АЕЦ "Козлодуй" и на проекта за АЕЦ "Белене" показаха, че те са устойчиви на екстремни природни условия и на продължителни производствени аварии.
 

 

Окончателният доклад за резултатите от направените "стрес тестове" за АЕЦ "Козлодуй" е представен в Агенцията за ядрено регулиране на 28 октомври т.г., посочи на семинар в централата Пламен Василев, ръководител на управление "Безопасност" на обекта.

 

 Тестовете са оценили спрените 3-и и 4-и блок, работещите 1000-мегаватови 5-и и 6-и блок и хранилищата за мокро и сухо съхранение на отработено ядрено гориво. Заключението било, че АЕЦ "Козлодуй" има достатъчна устойчивост и запаси от безопасност към екстремни външни въздействия.

 

 Сред потенциалните природни бедствия, които са били разгледани, са земетресения, наводнения, температурни амплитуди, бури, като изводът е, че те не компрометират безопасната работа и спиране на основните ядрени съоръжения. Все пак са били набелязани и мерки за допълнително осигуряване на безопасността на ядрените съоръжения в АЕЦ "Козлодуй" като разработване на аварийна система за предупреждение при евентуално скъсване на хидровъзел "Железни врата" 1 и 2, доставка на още два дизел-генератора и т.н.

 

 "Стрес тестовете" на проекта АЕЦ "Белене" са направени, въпреки че не са били задължителни, тъй като той все още не е лицензиран от регулаторния орган, посочи експертът от НЕК Йордан Георгиев. Той уточни, че проверката е извършена, тъй като Европейската комисия е поискала тестове и на ядрени реактори от трето поколение, каквито са предвидени да бъдат в централата.

 

 Резултатите от проверката на проекта за АЕЦ "Белене" с два 1000-мегаватови реактора сочат, че при всички възможни природни или аварийни събития, е осигурена адекватна защита, пише „Дневник”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5707 |11.03.2011 "Белене" ни трябва, заради бизнеса и старите централи . 6| 4913 |11.12.2009 Спират парите за екоцентрали, бизнесът притеснен . 0| 5192 |11.11.2009 Дянков: Децентрализацията е полезна за България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads