Реклама / Ads
0| 4670 |04.06.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Иде ли бавната смърт на къмпингите?

.
Къмпингите по морето са на път напълно да изчезнат, макар и да са предпочитани от много хора за лятната им почивка. Причина за това е превръщането им във вилни селища и застрояването им.
 
След като са върнати земите, на които се намират къмпингите на собствениците им, някои от тях са ги разпродали и много малка част продължават да ги ползват по същото предназначение, както досега.  
На земеделските земи около къмпингите вече им е променен статутът и на тях също започва да се строи.
  снимки Вяра Йовева „Нестинарка”, който беше един от най-посещаемите в близкото минало, вече е заобиколен от хотели.
„Има отделни бази, които работят все още, но надолу покрай плажната ивица вече са построени хотели”, казва Димитър Димитров, един от собствениците на терени в "Нестинарка". По думите му къмпингът е съставен от отделни бази, част от които са общински, други са частни. В момента обаче 40% са в ремонт и реконструкции, особено край плажа, тъй като още не са готови някои хотели и инфраструктурата около тях.
„Има много хора, които искат да почиват на къмпинг, сред природата. Обаче вече е доста по-трудно, имат желание, но не се обаждат, защото мислят, че няма къде да отидат на плаж, тъй като клиентите на хотелите са там”, коментира Димитров.
„Оазис” пък е превърнат във вилно селище. За имотите в „Арапия” са издадени вече доста разрешения за строеж. Въпреки това все още на доизживяване е около 70% от базата. Там дейността се е запазила, тъй като голяма част от собствениците на земи са се обединили в сдружение и продължават да стопанисват къмпинга.  
В някои къмпинги обаче собствениците не са направли такива сдружения и така земите са разпродадени на приватизационни фондове или други клиенти.
„Печалбата от къмпингите е доста по-малка в сравнение с хотелите, въпреки че са предпочитани за отдих от много хора със средни доходи, а дори и по-заможни, които идват и си взимат каравана”, обясни пред „Фрогнюз” Евелин Ламбов, един от управителите на къмпинг „Арапия”. По думите му освен техния, това лято ще функционира и „Делфин”, но почти не са останали други действащи къмпинги. Около къмпинг "Градина" също масово е засроено.
На този етап обаче няма сила, която да спре това безразборно строителство поне докато не влезе в сила Законът за устройство на Черноморското крайбрежие. "ФН"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 37 |19.04.2024 Кападокия - подземен град и сафари . 3| 15219 |16.04.2024 Politico: ЕС сигнализира за край на безплатните пари за по-бедните страни . 0| 5032 |17.04.2024 ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година . 2| 3322 |15.04.2024 БДЖ вдига драстично цените на билетите за пътуване с влак

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads