Реклама / Ads
18| 4996 |24.03.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Идеите, които се обсъждат, са вредни, дупката в бюджета остава

.
След часове обсъждане, тристранката не е обсъдила нищо, свързано с намаляване на дупката в бюджета, коментира в Блога за икономика старши икономистът в Институт Отворено общество Георги Ангелов.
 

За сметка на това държавата, бизнесът и синдикатите са се занимавали с несвързани или направо вредни идеи (които са намерили подкрепила!), допълва експерътъ.

Относно емисията на дълг, Ангрелов посочва, че "тези хора очевидно не разбират, че след като за първите месеци на годината сме преминали всякакви разумни нива на бюджетен дефицит, не може да си позволим никакъв дефицит оттук-нататък до края на годината."

Никакъв дефицит! Съответно, никакъв дълг не ни е необходим (дългът финансира дефицити). Да не говорим, че трудно ще убедим пазара да ни вярва, че ще избегнем свръхдефицит ако излезем с голяма емисия дълг. А кредитните агенции изрично са ни казали, че ще ни свалят рейтинга изпуснем ли бюджета - т.е. просим си влошаване на финансовите условия, високи лихви, спиране на инвестициите и отлив на капитали само защото на някой му хрумнало да емитира дълг. Допълнителен проблем е и политическата икономия на въпроса - издадем ли голяма емисия дълг натискът тези пари да се похарчат ще бъде неудържим (вижте какво стана с фискалния резерв, който се стопи).

По отношение на сребърния фонд, икнономистът отбелязва, че той е част от фискалния резерв, а фискалният резерв е част от валутните резерви, които и без това през последните месеци отчитат голям спа. Ако изкараме и сребърния фонд от резервите, това няма как да бъде пропуснато от външните наблюдатели (колкото и те да са позаспали и да вярват на Дянков, ще се стреснат - после ще ни отнеме много време отново да ги убедим, че всичко е наред).

Тотално вредно предложение е амнистията на недекларирани доходи. То е взаимствано от страни, на които не бихме искали да приличаме. Кой ще плаща данъци, ако знае, че след няколко години ще има амнистия?

Прекрасно но и популистко звучи замразяването на цените на комуналните услуги, допълва Ангелов. То може да стане само ако се реформира енергетиката, съкратят се излишни щатни бройки, намалят се раздутите заплати и бонуси, въведе се конкуренция и избор. Кой ще е против? - синдикатите, които със зъби и нокти защитават енергетиците и техните високи заплати и раздути щатове. Което не им пречи да предлагат популистки неща по отношение на цените на тока.

Ето с такива неща се занимават на тристранката. А според Министерството на финансите дупката в бюджета е значителна. Симеон Дянков цели поне 1.5 милиарда повече приходи или съкратени разходи, което означава, че дупката е около 2 милиарда, посочва в заключения експертът от Отворено общество.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5608 |05.10.2009 Богаташите, които могат да си купят държави . 1| 6035 |04.05.2009 5 световни дестинации, които са на изчезване . 2| 5653 |27.05.2008 Безмитните магазини - "Захарните петлета", които вече се стопиха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads