Реклама / Ads
2| 5160 |29.04.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

IKEA замразява инвестициите си в Полша, насочва ги към Балканите

.
Шведската мебелна компания IKEA е решила да замрази голяма част от инвестициите си в Полша заради ограниченията в законодателството относно дейността на големи търговски обекти.
 
Законодателните промени, въведени преди година, третират търговски обекти с площ от над 400 кв. м и налагат строги ограничения върху дейността им, препятствайки инвестициите в тази област, пише бизнес всекидневникът Puls Biznesu. Въпреки очакванията за либерализация тази година ограничаващите регулации все още са в сила.

„Законодателството представлява съществена пречка за нас при изграждането и разширяването на магазини и търговски центрове, например в Лодз и Познан“, коментира Войчек Джонковски от инвестиционния отдел на IKEA Centre Polska. По думите му двата града ще загубят инвестиции в размер на 300 млн. евро и създаването на около 3 хил. работни места.

„До 2015 г. щяхме да отворим осем нови магазина IKEA и съпътстващи ги търговски центрове. Стойността на всяка от инвестициите щеше да бъде приблизително 200 млн. евро“, казва той.

Джонковски предупреждава, че бордът на компанията може да реши да пренасочи инвестициите си в други държави, ако законодателството не бъде променено. Като пример се посочват България и Румъния, като такова решение ще доведе до големи загуби за полската икономика и ще лиши страната от възможността да се превърне във вторият по големина в света производствен център за компанията.

„Всеки се е насочил към отварянето на по-малки магазини, което създава проблеми за намиране на привлекателни локации и води до повишаване на наемните нива“, коментира Ришард Томашевски, който оглавява Tesco в Полша. „Наскоро те (наемите) се повишиха с между 15 и 100% в зависимост от локацията“, казва той.

По негово мнение негативните отражения на законодателството ще се проявят през следващите две до три години.

Според Puls Biznesu Полша може би вече е загубила милиарди евро заради решението на вериги като Carrefour и Tesco да се откажат от многобройни инвестиционни проекти в страната.

Ограниченията в полското законодателство първоначално са имали за цел да защитят дребните, независими търговци от „нелоялната“ конкуренция на чуждестранните търговски вериги.

Също така в последно време Полша е въвела ограничения за това кога търговците могат да развиват дейности като е забранила търговията на 12 национални празника.

До момента IKEA е обявила планове за общо три хипермаркета у нас до 2011 г., като е планирано първият да отвори врати през 2009 г. В началото на тази година компанията купи терен в София за изграждането на първия си магазин. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4985 |29.04.2008 Днес и утре последен шанс да платим данъците върху доходите . 5| 5372 |29.04.2008 Златни пясъци остана полупразен за Великден . 0| 5384 |29.04.2008 Слънчев бряг мие алеите за германските си гости . 6| 7045 |29.04.2008 Славова и Арабаджиев призовават да спрат скандалите в туризма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads