Реклама / Ads
6| 5926 |25.06.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Икономиката ни потъва, алармира бизнесът

.
Икономиката продължава да потъва. Това е констатацията на Бижидар Денев, председател на Българската стопанска камара Божидар, споделена с президента Първанов, който провежда поредица от срещи с представители на бизнеса, пише News.bg.
 

Държавният глава днес последователно се срещна с шефовете на Българска стопанка камара (БСК), Българска бърговско-промишлена палата (БТПП) и АИКБ.

Опасностите пред българската икономика са немалки - те са свързани освен с дефицита по текущата сметка и с дефицита по валутната сметка, тъй като липсата на преки чуждестранни инвестиции поставя под опасност натрупванията, които има България във валутния резерв, каза Данев.

Единственият положителен сигнал за българската икономика през последните месеци е в сектора на промишлеността, където има ръст на износа и на поръчките, посочи Божидар Данев.

Оценката на Българската стопанска камара обаче е, че икономиката ни продължава да потъва. Освен растящият дефицит по текущата сметка липсват и преки чужди инвестиции.

Има натрупани трайни деформации в икономиката ни, които увеличават цената на кризата, коментира още Данев, като според него сред тях са бумът на строителството и пазарът на недвижимите имоти, спекулативните капитали, както и погрешно водената енергийна политика, в резултат на която икономиката ни е енергоемка.

Сериозен проблем остава и междуфирмената задлъжнялост, която води до фалит на фирми и увеличава безработицата, посочи още Данев.

От своя страна от БТПП очакват се още фалити на фирми до края на годината.

Председателят на Палатата Цветан Симеонов призова държавата да изплати 100% от задълженията си към фирмите.

Ръководството на БТПП разговаря с президента Георги Първанов и обсъди развитието на икономическата криза, мерките на правителството за справянето с нея, както и актуализацията на бюджета.

Държавата трябва да се изплати на фирмите, а не да бави парите, защото това затруднява бизнеса да погасява задълженията си към НОИ и да плаща на работниците си. Той прогнозира, че спиралата на кризата ще продължи да върви надолу, ако държавата не се издължи на 100% на фирмите и ще има още закрити предприятия до края на годината.

В условията на криза ще се работи повече и ще се печели по-малко, каза Симеонов.

От БТПП смятат, че през бюджета не трябва да се преразпределят 42% от публичните разходи, след като ГЕРБ са записали в програмата си 35% от БВП. Цветан Симеонов призова за по-добра координация между институциите, както и за по-добър синхрон в самото правителство, за да няма противоречиви сигнали към чуждите инвеститори.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5338 |27.05.2010 Скоро България ще удари дъното, алармира Трайков . 3| 5227 |28.04.2010 Бизнесът изпраща април с оптимизъм . 3| 5081 |22.03.2010 Бизнесът иска данъчна амнистия . 17| 4962 |15.03.2010 Бизнесът скочи срещу Дянков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads