Реклама / Ads
0| 4642 |17.07.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Икономист: Плащаш ли газ, поръчваш газопроводи

.
Западноевропейските потребители могат да се облагодетелстват, но плановете безпокоят държавите на изток, които са по-застрашени от руското кавгаджийство, пише изданието.
 

Трагедията и фарсът често са били запазени марки на европейските усилия за подобряване на енергийната сигурност, коментира „Икономист”, пише днес агенция Фокус. Зависимостта от Русия, която доставя една трета от газа за Европа по контролирани от Кремъл тръбопроводи в направление изток-запад, изглежда нараства неумолимо и обезпокоително. Кавгите между Русия и Украйна доведоха до многократни прекъсвания в доставките. Русия използва енергията за да разделя и управлява своите западни съседи. Големите енергийни компании в страни като Германия и Австрия потърсиха удобни отношения с руския държавен гигант „Газпром”.

Преплитането на политика и печалба бе въплътено от бившия германски канцлер Герхард Шрьодер. От 2005 г. той е лицето на проекта за газопровод по дъното на Балтийско море „Северен поток”. Заедно с „Южен поток”, проектът за газопровод по дъното на Черно море, „Северен поток” ще позволи на Русия да заобиколи проблемните транзитни държави, най-вече Украйна. Западноевропейските потребители могат да се облагодетелстват, но плановете безпокоят държавите на изток, които са по-застрашени от руското кавгаджийство.

Но тъжната картина се разведрява вече. Като за начало Европа разнообрази източниците си: цената и ненадежността доведоха „Газпром” до загуба на една трета от европейския пазар заради внос от Норвегия, Катар и Тринидад, казва Михаил Корчемкин от консултантската компания „Ийст юръпиън газ аналисис”. На второ място едно от усилията на ЕС за ограничаване на транзитния монопол на Русия набира скорост. На специална церемония на 13 юли в Анкара, проектът за газопровод „Набуко”, който ще свърже Европа с богатата на газови залежи Централна Азия през Балканите, Кавказ и Турция, спечели официалната подкрепа на основните транзитни държави: Австрия, Унгария, Румъния, България и Турция, както и на Германия (чрез енергийната компания РВЕ).

Тази стъпка отразява отпуснатите от ЕС 200 милиона евро, както и някои политически промени. Отначало Турция се пазареше здраво. Обаче тихо изразеният интерес от страна на Евросъюза в т. нар. „Бял поток”, конкурентен проект през Черно море, може би е променил мисленето на турците. А и „Набуко” нае Йошка Фишер, бившият германски външен министър, за консултант, отбелязва периодичното издание.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5056 |16.07.2009 Глобиха Пловдивският панаир с 300 000 лв. за монопол . 0| 4964 |16.07.2009 30% ръст на междуградските полети през юни . 0| 4812 |15.07.2009 Скандали тресат родния ски спорт . 0| 4773 |15.07.2009 Алма Матер не печели нито лев от Ботаническата градина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads