Реклама / Ads
5| 6840 |25.06.2019 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Икономист: Учудвам се на твърдоглавието за ДДС, което се проявява в България

.
Румен Гълъбинов
Учудвам се на твърдоглавието, което се проявява в България. В 24 от 28 държави в ЕС имат диференциран ДДС върху храните и то от 30 г. Важно е опитът на ЕС да бъде приложен у нас. Преките ни данъци върху доходите са сравнително ниски, но косвените данъци са големи, това позволява да се увеличават неравенствата. България продължава да е страната с най-малко потребление на глава от населението.
 

Това каза икономистът Румен Гълъбинов в предаването "Лице в лице" по бТВ.

 

 20% ДДС вече 25 г. е въведен в България и не е променян. ДДС е основният данък в ЕС. В Германия е 8 %, има държави с  3%, във Великобритания е 0%. Румъния намали миналата година ДДС  на някои стоки. Тази страна бележи рекордни нива на БВП. С намаляването на ДДС бяха намалени цените на тези стоки, коментира икономистът.  Ако се намали ДДС  у нас и цените са същите това означава, че има картел. Според него, засиленият контрол, би попречил да се стигне до картел на пазара, каквото опасение има.

 

 „Нека да видим как този данък се отразява на страните около нас. Румъния намали ДДС върху храните преди две години и цените като цяло паднаха. Страната бележи рекорден ръст на БВП. Нали това искаме и ние? Ние сме на 9-то място. Другите държави в челото са все от нашия регион и при тях има диференцирано ДДС“, подчерта Гълъбинов.

 

Според икономиста сега е подходя момен да се намали ДДС, защото е излязла прогноза, че към края на годината ще имаме бюджетен излишък от 3 милиарда лева. По думите му това е една добра възглавница, която може да бъде добра възможност да се подкрепи такова намаляване.

 

„Друго предложение, което ще оживи икономиката е да се намали средният необлагаем минимум. По този начин ще се даде възможност за по-високи доходи и повече покупки“, смята икономистът.

 

Той призова да се поучим от старите страни-членки, където този модел работи от години. По думите му въвеждането на необлагаемия минимум също може да оживи потреблението. Ако искаме да запазим плоския данък, нека въведем този минимум.  България е единствената държава, която има плосък данък, но не и необлагаем минимум. България е страната с най-малко потребление на глава от населението. На нас ни трябва потребление, заяви още Гълабинов.

 

"Чуждите инвестиции за 4-те месеци на годината продължават да намаляват, намалява дяловия капитал и реинвестирана печалба. Дори намалениет о на ДДС косвено ще повлияят и на инвестирането, защото ако остават повече пари дори в малкия и средния бизнес, те биха инвестирали.  Много е важен прага за регистрация. Да възприемем 100 000 лева като минимум за регистрация също би било глътка въздух за бизнеса.“, разясни финансовият експерт.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5519 |30.08.2018 Икономист: Скандалите у нас отблъскват чуждите инвеститори . 1| 7227 |27.03.2018 Икономист: Турция измества Русия като партньор на ЕС . 1| 6605 |30.10.2017 Икономист: Бюджет 2018 е направо трагичен . 10| 5614 |13.11.2014 Икономист: Държавните мъже не бяха никакви държавни мъже за КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads