Реклама / Ads
1| 5029 |06.07.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Икономисти: Незабавна ревизия на бюджета

.
Задълбочена ревизия на бюджета - какъв е размерът на предизборното източване на средства, какви са реалните разходи и приходи в бюджета досега е първото нещо, което трябва да направи новото правителство, за да се вземат някакви мерки и да се дават съвети или оценки.
 

Това са част от основните препоръки, които са направили икономисти, потърсени от Money.bg да коментират стопанските измерения на произведените на 6 юли парламентарни избори.

Това, което е известно за експертите и обществото е, че до края на май вече изоставаме в приходната част с около 5-6%. Според Петкан Илиев това не означава обаче, че трябва да се прави специална ревизия на бюджета. Той смята, че в близките 6-12 месеца, ако няма някакви големи сътресения, правителството и публичните финанси нямат нужда от допълнителен ресурс и евентуални преговори с МВФ за заем не са наложителни.

Ако се сбъднат очакванията, че ще има ръст през третото тримесечие и респективно в четвърто тримесечие, това означава, че в България дъното на кризата може да се очаква в средата на следващата година, смята експертът. Поне една-две години икономиката ни ще бъде в тежко състояние и няма да можем скоро да си върнем тези равнища в икономическия ръст, които бяха преди кризата, прогнозира Илиев.

По думети на старши икономист в институт „Отворено общество" Георги Ангелов, павителството трябва да покаже, че е способно да контролира кризата и да стигне до балансиран бюджет. Това ще бъде много добър знак, че е достатъчно сериозно и може да взема адекватни мерки, когато те са необходими.

Това от своя страна ще даде необходимата увереност на чуждестранните инвеститори, че България е страна, на която може да се има доверие, може сама да се справи с трудностите, а не като някои други страни от региона. Това ще бъде първият тест на правителството, което още през следващите няколко седмици трябва да премине, казва икономистът.

Той вижда в антикризисните мерки една от промените, които трябва да се направят в бюджета. Трябва да се запази доверието на чуждите инвеститори и да ги увеличим чрез по-голяма финансова и икономическа стабилност тогава ще е по-лесно да се градят антикризисни мерки, свързани с по-голяма инвестиционна страна и по-голяма конкурентоспособност, за да подпомогнат от една страна притокът на капитали, а от друга - икономическият растеж.
Мнението на Ангелов е, че в момента не е належащо да се занимаваме с МВФ. Най-добрият вариант е правителството само да набележи реформаторската линия на реформи и да я изпълни само. В случай само, че не можем да направим необходимите реформи, да потърсим МВФ да ни помогне в този процес.

Необходимо е сега да покажем на ЕС, че можем сами да се справим с проблемите, че има вътрешен консенсус, че проблемите могат да се преодоляват, а не всеки път когато имаме някакви проблеми да ходим и да молим за помощ. Това е от гледна точка на дългосрочните перспективи, коментира специалистът.

Според Ангелов са нужни и реформи за подобряване на бизнес средата - социалната страна, намаляване на бюрокрацията и др. Подобряването на бизнес средата е вече политически приоритет на хората, получили доверието на българския гласоподавател, смята и Георги Ганев - програмен директор на Центъра за либерални стратегии. Подобрение може да бъде направено и в правораздавателната система, но там пък добре знаем, че изпълнителната и законодателната власт имат не голямо влияние, защото тя е независима и е трудно да се променя, казва експертът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5045 |06.07.2009 Обявяват Велико Търново за столица на културния туризъм . 8| 5048 |06.07.2009 КЗК спря реклама на Узаки Зорбас . 0| 4979 |03.07.2009 Газова криза ще удари България . 0| 6195 |02.07.2009 Air Moldova открива лятна линия Варна - Кишинев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads