Реклама / Ads
1| 5347 |21.02.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Икономисти предвиждат повече фалити през 2011

.
“През 2011 г. в резултат на влошеното финансово положение на предприятията ще се увеличи броят на фалитите. Този фактор ще допринесе за нарастването на междуфирмената задлъжнялост. Още повече банките ще оказват натиск върху фирмите”, обявиха от Българската стопанска камара по време на пресконференция. Най-много фалити се очакват в търговията и обслужващия сектор.
 

Общият обем на задълженията на предприятията в нефинансовия сектор е 157 млрд. лева към края на 2009 г., съобщи зам.-председателят на БСК Камен Колев. В сравнение с края на 2008 г. това е ръст с около 6 процента (8,9 млрд. лева). Ако сравним тези задължения с приходите, ще видим, че последните са с 67 процента по-малки от размера на задълженията, допълни Колев.

Свиването на износа и инвестициите имат пряка връзка със свиването на темпа на нарастване на задълженията между фирмите, обясни от своя страна изпълнителният председател на БСК Божидар Данев. Причина за това е, че често задълженията са към доставчици – колкото е по-малко вносът, толкова по-малко ще бъдат задълженията на предприятията към вносителите.

Над 1,8 млрд. лева са дълговете на фирмите към персонала. Най-голям обаче е делът на междуфирмените задължения. Те са 103 млрд. лева, като 40 % от тях са просрочени.

Прогнозите на експертите от БСК са, че през 2010 и 2011 г. задълженията ще продължат да растат, но не с огромни темпове. В момента корпоративните задължения надхвърлят брутния вътрешен продукт, каза Колев. За сравнение в САЩ това съотношение е едно към едно, а в ЕС – 137 на сто. Собственият капитал на предприятията е със 70 процента по-малък от размера на задълженията, обясни още експертът. По думите му това означава, че се задълбочава декапитализацията на финансовия сектор.

„Независимо от спада на БВП, задълженията растат”, отчете Данев. 833 млн. лева имат фирмите да получават от държавата и общините към края на 2009 г. През следващата 2010 г. държавата е покрила голяма част от тях през Българската банка за развитие (около 600 млн. лева), но остават задълженията на общините към изпълнителите на поръчки.

2,4 млрд. лева невъзстановени данъци към фирмите, отчете още Колев. Заедно с останалите средства, които държавата и общините дължат към бизнеса, сумата се равнява на 3 на сто от междуфирмените задължения.

Раздвижването на икономиката се дължи най-вече на износ, в който преобладава ишлемето. То не води след себе си до увеличаване на междуфирмената задлъжнялост, допълни Колев.

От камарата настояха държавата да се дължи като търговски субект, когато има сделки с бизнеса. България е в най-драматично състояние от всички страни от ЕС по този показател, допълни Божидар Данев. Според него междуфирмените задължения води до загуба на работни места, което е огромен проблем. Ние създаваме некачествени работни места, а закриваме качествени места – тази тенденция се очертава все по-явно заради междуфирмената задлъжнялост, допълни експертът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5108 |21.02.2011 През изминалата година бизнесът е давал повече подкупи . 3| 5062 |17.02.2011 Брокерите трябва да дават повече информация . 1| 5879 |30.01.2011 На студено харчим повече ток . 2| 7321 |21.12.2010 17 млн. повече в хазната след акция "Хеликоптери"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads