Реклама / Ads
7| 6573 |27.10.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Икономисти: Ръстът в икономиката = "нездравословен" растеж

.
Ръстът на икономиката, реализиран през последните 13 години, е за сметка на „нездравословен” растеж, ниско качество на преките чуждестранни инвестиции, погрешна енергийна политика, висока нарастваща фирмена задлъжнялост и запазване на дисбалансите, свързани с ограничената покупателна способност на населението
 
.
Това са констатации, записани в “Стратегически приоритети на българската икономика в контекста на Стратегия “Европа 2020”, изготвени от експерти от Икономическия и социален съвет по поръчение на президента Георги Първанов.

Документът ще се обсъжда в петък в НДК в присъствието на държавния глава. В него пише още, че “двадесетгодишният преход към действаща пазарна икономика, демократични институции и правила не доведе до ефективни структурни реформи в икономиката”.

Неведнъж изтъкваният извод от президента, че липсва приемственост в управлението на политическо ниво, също присъства в изготвения анализ. В него пише, че “през 2009 г. държавата не пое негативите от кризата, които се прехвърлиха изцяло на бизнеса, заетите и другите социални групи. Не се проведоха мащабни и необходими мерки за противодействие на кризисните процеси, включително част от договорените в Националния съвет за тристранно сътрудничество, не се използваха механизмите и процедурите за държавни помощи и др. За периода 2009 г. и първото полугодие на 2010 г. сивият сектор е нараснал с 15-18%.”

В анализа се подчертава нееднократно некачественото образование и професионална квалификация на работната ръка в България.

Правят се следните изводи: “Проблемите на правораздавателната система и ниската й резултатност, нарастването на престъпността при липса на ефективни присъди и наказания създават среда на обща социална и икономическа несигурност. Губи се общественото доверие към държавността, отблъскват се чуждите инвестиции, увеличават се специфичните производствени разходи. Неефективният контрол по прилагане на законодателството, бавният съдебен процес по търговски и трудови спорове, спазване на договорите и защита на правата върху собствеността насърчава неформалната заетост, сивата икономика и високото равнище на престъпност. Създават се условия за облагодетелстване на корпоративни и частни интереси, за нелоялна конкуренция, за икономически монополизъм.

Постоянно променящите се правила и двойните стандарти по отношение на различните граждански субекти, както и игнорирането на принципа за прилагането на правните и етични норми към всички с еднаква сила, е мощен мотив за корупция и измами.

Отсъства ефективен контрол върху процедурите по възлагане и качеството на изпълнение на обществените поръчки, което е индикатор за корупция на национално, държавно, корпоративно и общинско ниво”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 5818 |17.08.2010 Икономисти: По-добре да не се прави нищо, отколкото глупости . 0| 4867 |13.08.2010 Спад с 1.5% на икономиката отчете НСИ . 6| 5925 |25.06.2010 Икономиката ни потъва, алармира бизнесът . 15| 5660 |25.06.2010 Икономисти: Наесен пак актуализация на бюджета!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads