Реклама / Ads
7| 9228 |13.05.2020 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Илиян Василев: Заблуда е, че като имаш 10% данък печалба, разходите за бизнес са ниски

.
Илиян Василев
Напълно се присъединявам към призивите да не се пипа ДДС ставката за отделни групи от стоки, а да се намали общата ставка на 18 процента. Най-малкото защото като се започне с ресторантите, след това ще дойдат книгите, след това лекарствата, след това храните, след това културата, стоките от първа необходимост, и т.н. и накрая ще се окаже, че за останалите малки групи от стоки просто не си струва.
 

Голямата заблуда у нас, че се като имаш десет процента данък печалба, разходите за бизнес са ниски у нас. Глупости.


Първо, не се признават много напълно присъщи за бизнеса разходи. Де факто е напълно възможно при ефективна ставка от 10 процента вие да плащате повече, отколкото при ставка от 25 процента, но с по-разгърната схема от признати разходи.
Второ, цената на административата услуга, не толкова като абсолютна сума, а като време е убийствено висока. А често имаме просто отказ от предоставянето и - това че е мълчалив не променя съществото му.


Трето, разходите по средата - разходи по кредити /лихви високи/, банкови такси направо абсурдни и никой нищо не прави, разходи по правна защита и по съдебна система /какво ти пука че плащат десет процента печалба като нямаш никаква правна защита за бизнеса от който да получиш печалба/.


По управление на инвестиционния риск.

Ами политическия риск ?! Това което е бизнеса ми - смятам себе си за патриот, и никак не ми е леко да съветвам клиентите си да не инвестират, докато не намерят начин да управляват политическия риск, а най-често той не може да се управлява или пък разходите са стратосферни. Достатъчно е да видите как се застраховат инвестиции у нас в западни институции.


Изобщо лицемерието на тези десет процента печалба е изумително.

Да не говорим че има цели сектори, които просто е забранено да инвестираш защото са запазени за олигарси и политици.

 

Илиян Василев, Фейсбук




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 33801 |13.04.2020 Цветан Василев: 650 млн. евро кеш ще си поделят продавачите на ”Виваком” . 12| 9880 |24.03.2020 Илиян Вacилeв: Гoривoтo дa пaднe дo 1,65 лв. зa литър, да се запушат корупционните канали . 13| 9621 |22.11.2019 Илиян Василев: Борисов ще има снимка с Тръмп, но дали ще има подкрепа за енергийните проекти . 24| 7225 |26.09.2019 Николай Василев: Има голяма вероятност битка за ”Фолксваген” да сме я загубили

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads